Er onani bra for helsa?

Kjendislegen Dr Oz fra Oprah Winfrey Show avslører helsemytene.

Du bør aldri bruke Q-tip i øret, sier doktor Oz. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Du bør aldri bruke Q-tip i øret, sier doktor Oz. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har brukt mesteparten av livet mitt på å snakke med folk som ofte ikke har så mye innsikt på kroppen sin. Alt vi kjøper i dag, kommer med en bruksanvisning, så vi bestemte oss for å lage en bruksanvisning for det viktigste vi har, nemlig kroppen vår, sier Dr Mehmet Oz til DinSide Helse.

Resultatet har blitt boka ”DU - Bli ekspert på din egen kropp - et praktisk oppslagsverk til et lengre liv og bedre helse”.

Bruksanvisning for kroppen

Oz, som også går under betegnelsen "Americas doctor", er professor i kirurgi ved Columbia University. Boka har han skrevet sammen med Dr Michael. F. Roizen, professor i medisin og anestesiologi ved SUNY Upstate Medical University,

Humor og enkle og morsomme illustrasjoner kjennetegner boka.

- Vi ville skrive noe som var tilgjengelig og morsomt å lese. Medisinske bøker er ofte deprimerende, så vi har brukt mye tid på å gjøre boka mer lettlest, sier han.

Du bør aldri bruke Q-tip i øret, sier doktor Oz. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Du bør aldri bruke Q-tip i øret, sier doktor Oz. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Myter og fakta

Boka inneholder blant annet en oversikt over morsomme myter og fakta, såkalte ”mythbusters”.

Les også: Myter og fakta om å lage barn

- Grunnen til at vi laget mythbusters var at folk tror de allerede vet alt, og det gjør de ikke, sier Oz.

Han gir oss noen eksempler:

- En viktig myte er at kolesterol er den største årsaken til hjertesykdommer. Men den største årsaken er faktisk høyt blodtrykk. Folk vet ofte hvor høyt kolesterol de har, men svært få vet hvor høyt blodtrykk de har, sier han.

- Den enkle myten er at du skal bruke Q-tip i øret. Men fakta er at du aldri må stikke noe som er mindre enn fingeren din, inn øret, fortsetter han.

Her er noen flere myte- og faktagodbiter fra boka:

Jo større hjerne, jo bedre tenker den
Vi vet at hjernen og penisen har minst en ting til felles - det er ikke størrelsen som teller. Størrelsen på hjernen er utelukkende genetisk bestemt, og gir ingen indikasjon på intellektet ditt. Faktisk veide Einsteins hjerne bare så vidt over 1,200 gram - hele ti prosent mindre enn gjennomsnittet!

Les også: De vanligste sex-mytene

Å knekke knoker kan gi leddbetennelse
Selv om det gjør vondt for oss som hører på, så gjør det ingen skade på ledd, bein eller muskler, med mindre du kjenner smerte når du gjør det. Lyden skyldes gass som presses ut under høyt trykk når leddene trekkes fra hverandre. Hvis det gjør vondt, bør du oppsøke lege for å vurdere hva slags leddskade du kan ha pådratt deg.

Du gjesper fordi du er trett
Det er faktisk en del av sannheten. Men den direkte årsaken til at du gjesper, er at kroppen merker et fall i blodets oksygennivå. Derfor tvinger kroppen deg til å gjespe, så du kan hente inn mer oksygen og sende det ut i blodet. Vi har fortsatt ingen vitenskaplig forklaring på hvorfor gjesping er smittsomt.

Menn har godt av å onanere
Menn som ejakulerte mellom tretten og tjue ganger i måneden, reduserte faren for kreft med 14 prosent, mens menn som ejakulerte mer enn 21 ganger i måneden, reduserte den med 43 prosent. Det er konklusjonen i en undersøkelse som omfattet 30,000 menn. Men sexterapeuter advarer samtidig mot at onani blir en erstatning for seksuell aktivitet med partneren.

Les også: Her er mytene vi tror på

Svette stinker
Faktum er at svette egentlig ikke lukter. Den er faktisk steril, akkurat som urin, og blir forurenset først når den kommer i kontakt med bakterier etter å ha forlatt kroppen. Vi har to typer svettekjertler, og det er bare svette fra de apokrine svettekjertlene som begynner å lukte. Disse kjertlene befinner seg for eksempel i armhulene og rundt kjønnsorganene.

Du kan bli forkjølet av å være kald eller våt
Påstanden om at du kan bli forkjølet av å løpe omkring i kaldt vær uten lue, er bare overtro. Forskning viser at nedkjøling og fuktighet ikke har noen innflytelse på hvorvidt folk blir forkjølet eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer