Er Popcorn Time lovlig i Norge?

Vi spurte to jurister, og fikk to ulike svar.

FORBUDT?: Mange nordmenn bruker Popcorn Time til å skaffe seg gratis filmer. Men er det lov? Foto: ALL OVER PRESS / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FORBUDT?: Mange nordmenn bruker Popcorn Time til å skaffe seg gratis filmer. Men er det lov? Foto: ALL OVER PRESS / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glem Pirate Bay. I disse dager er det strømmetjenesten Popcorn Time som gjelder for de som vil se film og TV-serier uten å betale. Her strømmer man innholdet i stedet for å laste dem ned, som gjør opplevelsen både enklere og raskere.

Popcorn Time finnes både for PC, Mac, mobil og nettbrett, kan brukes med Google-dingsen Chromecast og minner mistenkelig om Netflix. Så blir den da altså kalt for «piratversjonen av Netflix» og «strømmeversjonen av Pirate Bay».

Og det er liten tvil om at filmselskapene er sure, for de får ikke en eneste krone for innholdet de har brukt millioner på å produsere. Men er den egentlig ulovlig å bruke for deg og meg?

LES OGSÅ: Ti kjekke Chromecast-tips

Ber brukerne spørre selv

Popcorn Time ble stoppet av jussen den gang det var et selskap. I dag er det vanskeligere å ramme dem, siden programvaren er åpen kode som ingen har eierskap til.

IKKE LOV: Partner Rune Ljostad i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig er helt klar på at det er ulovlig å bruke Popcorn Time. Foto: SIMONSEN VOGT WIIG
IKKE LOV: Partner Rune Ljostad i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig er helt klar på at det er ulovlig å bruke Popcorn Time. Foto: SIMONSEN VOGT WIIG Vis mer


På nettsiden til Popcorn Time står det at lovligheten av å bruke tjenesten avhenger av hvor i verden du befinner deg. Det anbefales å undersøke hva loven sier i det landet du bor.

Så vi spurte to av Norges fremste eksperter på opphavsrett om hvordan det forholder seg her i landet. Men svarene var vidt forskjellige.

LES OGSÅ: Netflix, HBO eller noe annet?

«Ulovlig!»

Advokat og partner Rune Ljostad i Simonsen Vogt Wiig er ikke i tvil om at det er ulovlig både å tilby og å bruke tjenester som Popcorn Time.

«Popcorn Time er basert på BitTorrent-teknologi. Det innebærer at brukere som ser film via nettstedet, samtidig er med å gjøre filmene tilgjengelig for andre brukere» skriver Ljostad til Dinside.

«Å gjøre opphavsrettslig beskyttede verk tilgjengelig for allmennheten uten samtykke fra skaperen av verket, eller å medvirke til dette, straffes normalt med bøter eller fengsel inntil 3 måneder, men i alvorlige tilfeller med bøter eller fengsel inntil 3 år.»

LES OGSÅ: Nå kan du laste ned fra Viaplay

LOV: Professor Olav Torvund mener det skal godt gjøres å straffe noen for å bruke Popcorn Time. Foto: KJETIL REE/CREATIVE COMMONS
LOV: Professor Olav Torvund mener det skal godt gjøres å straffe noen for å bruke Popcorn Time. Foto: KJETIL REE/CREATIVE COMMONS Vis mer


«Ikke ulovlig!»

Like åpenbart er det ikke for jussprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo, som ofte uttaler seg om forholdet mellom opphavsrett og teknologi.

«Det er ikke forbudt å høre på piratplater, se piratkopier av film eller lese piratkopierte bøker» skriver han i en e-post til Dinside.

«Man fremstiller ikke eksemplarer, og gjør ikke verket tilgjengelig for allmennheten, slik at det ikke er en opphavsrettslig relevant handling, og altså ikke omfattet av opphavsmannens enerett. Det er derfor det å se på ulovlig strømmet film i seg selv ikke er ulovlig.»

Her kan du lese hele argumentasjonen til Torvund og Ljostad

Uaktsom deling

Torvund er enig med Ljostad i at torrent-teknologien innebærer at man deler filmene med andre automatisk. Samtidig påpeker han at det er mulig å sette opp PC-en slik at dette ikke skjer.

Om man kan straffe folk som ikke vet hvordan man gjør dette, er han derimot usikker på.

Bruker du Popcorn Time? (Avsluttet)
Ja(53%) 6583
Nei, bruker bare lovlige løsninger(32%) 4048
Nei, men bruker andre piratløsninger(15%) 1863
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Hvis man ikke opptrer forsettlig eller uaktsomt, da kan man i alle fall ikke straffes, ei heller bli erstatningsansvarlig for dette» skriver Torvund.

LES OGSÅ: Slik får du Netflix i 4K-kvalitet

Enklere å bli tatt

Verken vi eller advokatene vi kontaktet er i stand til å finne en eneste sak i Norge der en privatperson er straffet for å ha lastet ned eller strømmet en film eller TV-episode ulovlig til eget bruk.

Likevel er sjansene - så teoretiske de enn er - større for å bli tatt i dag enn tidligere. I 2013 vedtok Stortinget endringer i Åndsverkloven som gir adgang til å overvåke pirater uten konsesjon. Dermed øker risikoen for å bli tatt.

Men tatt for hva? Her snakker vi som sagt om helt ulike syn på om Popcorn Time er lovlig fra juridisk hold. I mellomtiden kan vi ikke gi annet råd til våre lesere enn at de får følge sin samvittighet.

LES OGSÅ: Google Chromecast på norsk

Tas hardt i Tyskland

I Tyskland ser det imidlertid annerledes ut. Her har flere brukere av Popcorn Time fått pengekrav fra filmbransjen.

Dinside har mottatt en e-post fra en mann bosatt i Tyskland som hevder at han har fått merke dette. Vedkommende skal etter eget utsagn først fått et krav på 1600 euro (om lag 13.794 kroner) etter å ha sett TV-serien Two and a Half Men via Popcorn Time.

FÅR KRAV: Tyske brukere kan ikke føle seg trygge. Foto: ALL OVER PRESS
FÅR KRAV: Tyske brukere kan ikke føle seg trygge. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Da han svarte at han ikke visste at han i tillegg til å se filmen også delte den med andre, svarte rettighetshaverne med å høyne kravet til 2800 euro (om lag 24.141 kroner).


Den tyske IT-advokaten Christian Solmecke hadde dette å si til det nettstedet Golem.de 12. juni fjor:

- Det er et faktum at mange brukere ikke merker denne prosessen er irrelevant. Tysk lov om opphavsrett pålegger objektivt ansvar for brudd på opphavsretten.

I Norge er det imidlertid vanskeligere å få vite navnet bak en IP-adresse. Vanligvis skal det mistanke om grov kriminalitet til før slike opplysninger kan utleveres til politi eller advokater.

Betaler for trygghet

Storavisen Die Welt skrev den 19. januar at gjennomsnittskravet mot Popcorn Time-brukere ligger på 815 euro (om lag 7026 kroner).

LES OGSÅ: Netflix blir dyrere

Samme avis påpeker også at Popcorn Time-programvaren inneholder en VPN-funksjon som skal gjøre at det blir vanskeligere å oppdage deg. Men denne må du betale 4,99 euro (om lag 42 kroner) i måneden for, og da begynner vi jo å nærme oss halvparten av Netflix-prisen på 89 kroner i måneden.

(Saken er oppdatert 20. februar 2015 kl. 14.50)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer