Melkemangel

- Er rasende

Q-meieriene mener at deres bønder kunne bidratt for å unngå melkemangel.

RASER: Ifølge administrerende direktør i Q-meieriene, Kristine Aasheim, er bøndene deres misfornøyde med håndteringen. Foto: Q-meieriene
RASER: Ifølge administrerende direktør i Q-meieriene, Kristine Aasheim, er bøndene deres misfornøyde med håndteringen. Foto: Q-meieriene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Administrerende direktør i Q-Meieriene, Kristine Aasheim, sier til Dagbladet at verken de eller melkebøndene deres ble varslet fra Tine om melkemangelen.

Tine er markedsregulatorer i melkesektoren.

- Vi er svært overrasket over at markedsregulator ikke har informert oss om mulig melkemangel i forkant, sier Aasheim.

Hun hevder at deres 295 melkebønder heller ikke har blitt kontaktet, og at de kunne bidratt for å avhjelpe mangelen på melk.

- Det er flere av våre melkebønder som er rasende for at de ikke fikk muligheten til å levere mer melk, sier den administrerende direktøren.

Q-meieriene er ikke produsent av melkepulver.

Reguleres av kvoter

Tine varslet tidligere denne uka at de er rammet av melkemangel. Landbruksdepartementet har dessuten kuttet toll og økt kvotene for å møte etterspørselen.

Tørke og flom med påfølgende dårlige fôravlinger, kombinert med høye kostnader for bøndene, har ført til lavere melkeproduksjon.

DÅRLIGE TIDER: Flere faktorer har ført til at det nå er melkemangel i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DÅRLIGE TIDER: Flere faktorer har ført til at det nå er melkemangel i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Johnny Ødegård, leder for norsk melkeråvare i Tine, sier at produksjonen til Q-meieriene og Tine er underlagt det samme kvotesystemet under Landbruks- og matdepartementet.

Det er dermed regjeringen som regulerer kvotene, ikke Tine.

- Vilkårene for å produsere melk er de samme for begge, forklarer han.

Ødegård sier at de er nøye på å informere aktørene når det oppstår situasjoner og endringer.

- Vi informerer alle markedsaktører fortløpende, inkludert Q-meieriene. Det har vi også gjort i denne situasjonen hvor det er snakk om et underskudd på ett prosent av det totale melkebehovet. Så er det opp til Q-meieriene å informere videre til sine produsenter.

Han sier imidlertid at leverandørene har rett i at det hender at noen produsenter har større kapasitet enn andre, men at de blir stoppa i kvotesystemet.

VELKJENT: Melkekartongene fra Q-meieriene er vekjente for mange norske forbrukere. Foto: Emilie Holtet / NTB
VELKJENT: Melkekartongene fra Q-meieriene er vekjente for mange norske forbrukere. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer

- Det er ulempen med et kvotesystem. Fordelen med et kvotesystem, er at det de fleste år gir et tryggere og mer balansert system, sier Ødegård.

Forstår kritikken

Lavere melkeproduksjon har ført til mangel på melkepulver for både Tine og deres kunder. Tine må dermed importere, noe de imidlertid ikke trenger å opplyse til forbrukerne.

Meierigiganten har fått innvilget en søknad om bruk av Nyt Norge-merket på yoghurt hvor opptil 2,5 prosent av innholdet er importert skummetmelkpulver.

Ødegård i Tine har tidligere uttalt til DinSide at de beklager situasjonen de nå står i.

- Det er veldig sjelden vi kommer i slike situasjoner. Men så må vi som selskap ta kritikk når vi ikke treffer på prognosene våre. Vi må være ydmyke og se at her er det produsenter som ønsker å produsere mer, og vi må være så ydmyke at vi tåler den kritikken, sier han til DinSide.

Spare- og forbruksøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand mener det er spesielt ett grep vi kan ta for å spare i matbutikken. Video: Bjørge Dahle Johansen, Dagbladet Vis mer

Ødegård understreker at det vesentlige av Tine-produktene fortsatt er norske råvarer. Samtidig vil de unngå at forbrukere rammes av ubalansen.

- Ingrediensen tørrmelk, som tilsettes i noen produkter, som yoghurt, maks tre prosent, for å få rett konsistens, kan være importert, sier han.

- Ikke fornøyd

Norges landbruksminister Geir Pollestad (Sp) har kalt inn Tine og Nortura til møte om situasjonen.

I tillegg til melk, har det også blitt mangel på varer som egg og poteter fra norske bønder. Pollestad vil diskutere hvordan situasjonen kan løses, melder VG.

- Jeg er ikke fornøyd med situasjonen. Én prosent melk som må importeres, er én prosent for mye. Jeg vil ikke bagatellisere det, sier Pollestad til avisa.

- Vi må raskest mulig komme i en situasjon der vi har nok norske varer. Norske forbrukere skal få norske egg og norsk melk, sier Pollestad.