- Er vant til å bli diskriminert

Derfor takler samene det bedre enn andre.

En ny studie viser blant annet at diskriminering og mobbing ikke påvirker samers egenrapporterte mentale helse i samme grad som hos kvener og nordmenn. Foto: Colourbox
En ny studie viser blant annet at diskriminering og mobbing ikke påvirker samers egenrapporterte mentale helse i samme grad som hos kvener og nordmenn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer frem i en ennå upublisert studie av doktorgradstipendiat Kjetil Lenert Hansen ved Senter for samisk helseforskning ved universitetet i Tromsø.

Studien er gjennomført i samiske områder blant samer, kvener og etniske nordmenn. Det melder Dagens Medisin.

- Når vi sammenligner de tre folkeslagene, ser vi altså at samene reagerer med lavest mentalt stressnivå i form av angst og depresjon - og det til tross for at de er mest utsatt for diskriminering og mobbing, sier Ketil Lenert Hansen til nettstedet.

Les også: Snakk ut om det på IKEA

Norske kvinner dårligst ut

Studien viste at hver sjuende til tiende mannlige og kvinnelige deltaker (10,2-13,6 prosent) i de tre samegruppene opplever at diskrimineringen har gått ut over den psykiske helsen i form av problemer som økt nivå av angst- og depresjonssymptomer.

Tilsvarende rapporterer hver femte mannlige kven (19,4 prosent) og mannlige etniske nordmann (19,1 prosent) om slike problemer. Mest psykiske problemer som følge av etnisk diskriminering og mobbing har kvenske kvinner (27,6 prosent) og etnisk-norske kvinner (29,9 prosent).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer