Esben Esther gratulerer Høybråten

Dagfinn Høybråten er nyvalgt leder for kristelig folkeparti. Han er også helseminister, foruten at han har ledet norsk trygdevesen. Han er selvfølgelig mer en det også. Han har barn, famile og sikkert en rekke andre erfaringer.

Publisert
Sist oppdatert

Esben Esther Pirelli Benestad
Lege og sexolog

Høybråten omtales ofte som moralist og mørkemann. Vi som synes godt om menneskelig seksualitet, og samtidig vet at når denne seksualiteten får gode kår, blomstrer den til alles beste - vi burde vel frykte denne mannens inntog på disse viktige arenaene? I alle fall må jeg si at manges fordommer tilsier at Høybråten skulle så langt bort fra enhver innflytelse over andre menneskers seksualitet som råd måtte være.

Sa jeg fordommer? Nei, hør nå her. I denne saken er det Høybråten som representerer fordommene, mens vi andre er kommet videre. Det er vi som har den store takhøyden og den endeløse horisonten. Ikke sant? Høybråten er mørkemannen, punktum.

Undertegnede er ikke medlem av Kristelig folkeparti, og har av den grunn ikke noen spesiell grunn til å gratulere Høybråten med den nye posisjonen. Jeg har imidlertid lært at det i vårt land finnes flere fordommer mot kristne mennesker enn de kristne selv kan varte opp med overfor for eksempel seksualiteten.

Hva Høybråten angår vil jeg trekke fram to saker:

I den første erkjenner han at vi må forebygge svangerskap hos ungdom. Ikke før har han gitt uttrykk for dette, så griper vi til vårt fordomsbatteri og tenker: "Nå kommer det vel en formaning om ingen sex før ekteskapet", men det gjør ikke det. I stedet sier han: "prevensjonsmidlene må bli gratis".

Dette er da ikke mørkemanns tale.

I år 2000 ble det i Norge dannet noe så internasjonalt uvanlig som en åpen landsforening for transseksuelle (LFTS). Transseksualisme er sjeldent. Derfor kan en slik forening aldri bli stor, og rik kan den i alle fall ikke bli. Samtidig ble dette en forening som på veldig mange forskjellige måter har jobbet sosialt, terapeutisk og politisk for å bedre en liten og svak gruppes sak. I dette arbeidet var blant annet avdøde helseminister Tore Tønne en viktig støttespiller (visste du det?).

Høybråten har sagt at han vil kjempe de svakes sak. Våren 2003 møtte vi ham. Vi møtte som representanter for LFTS, for en svak gruppe som sårt trengte økonomisk støtte. Høybråten ble ikke forfjamset av uvanlige kjønnsuttrykk. Vi satte oss alle ned, og han lyttet til det vi hadde å si.

Omtrent seks måneder senere fikk den norske landsforeningen for transseksuelle støtte fra helsedepartementet for å drive sitt sosiale, terapeutiske og politiske arbeid i tre år framover. Ingen helseminister verken i Norge eller noen andre steder har noen gang bidratt til en slik bevilgning!

Dette er ikke mørkemanns handling eller moralistens holdning!

La oss heller se at det ikke bare er de som står utenfor de kristne rekkene som utvider horisonten og takhøyden. Det skjer på innsiden også, og det er godt. Godt fordi troen kan være en meget sterkt terapeut både på vondt og på godt.

Jeg gratulerer Dagfinn Høybråten med det nye vervet og håper at han både klarer å ta vare på et parti i utvikling og på et helsedepartement med svære utfordringer. I tillegg håper jeg han tar seg tid til seg selv, sin familie og sitt seksualliv. Det siste rammes lett når kravene og oppgavene blir altfor store og altfor mange.
Esben Esther Pirelli Benestad

 

Mozon.no, 27.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer