Et år med skattelette

Foreslår skattelette for å gjøre folk mer kjøpesterke i finanskrisen.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.  Foto: First Securities
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities. Foto: First Securities Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Harald Magnus Andreassen i First Securities sier til Aftenpostens papirutgave i dag at han mener regjeringen bør ha midlertidige skattelettelser i beredskap. Dette i tilfelle den økonomiske nedturen blir for alvorlig.

Les også: Færre må betale kakseskatt

Styringssrenten fra Norges Bank er nå på 5,25 prosent. Andreassen tror allikevel ikke løsningen er å sette ned styringsrenta for mye, og mener sentralbanksjef Gjedrem må holde seg rundt fire prosent.

- Hvis det blir aktuelt å sette styringsrenten lavere, bør andre virkemidler overta. Det raskeste, mest effektive og minst byråkratiske vil være å gi midlertidige skattelettelser. Dette kan lett gjøres på neste månedslønn eller pensjonsutbetaling ved at skattetrekket reduseres, sier Andreassen til Aftenposten.

Han tror et midlertidig skattelette vil være mer egnet for at alle husholdningene skal bli mer kjøpesterke i denne tiden. Blir de mer kjøpesterke, blir det høyere etterspørsel, og dermed får bedriftene bedre tider og færre vil miste jobben i kjølvannet av finanskrisen.

Les også: Sjeføkonom i Nordea advarer mot for lav rente

Hvor mye må du betale?

Skattelette kan altså være et alternativ mot finanskrisen, men vet du hvor mye du må betale til neste år? I forslaget til statsbudsjett for 2009 er skattesatsene noe justert.

De nye innslagspunktene i statsbudsjettet gjør at de fleste av oss skal ligge på omtrent samme nivå i 2009 som i 2008, men det gjelder ikke alle. Er du fisker av yrke, kan du for eksempel merke deg at fiskerfradraget økes fra 115.000 til 150.000 kroner.

Skal du betale mer eller mindre skatt i 2009?

>>>Regn ut med vår skattekalkulator

Takler finanskrisen i tre trinn

Andreassen uttalte tidlig i oktober at et skattelette kan gi en kjapp positiv virkning.

Det kom frem i paneldebatten på Karrieredagen ved Norges Handelshøgskole (NHH), der Andreassen presenterte tre steg for å takle finanskrisen. Det skrev NHHs internavis Paraplyen.

Andreassen mente da at finanskrisen kunne takles i tre trinn. Først og fremst burde problemene i pengemarkedet løses.

Banker er avhengig av å låne penger seg imellom på kort og mellomlang sikt. Nå er tilliten i pengemarkedet tynnslitt, og svært få finansinstitusjoner tør å låne ut penger til hverandre. Les hele saken her

Trinn to gikk på at renten måtte kuttes, og det av Norges Bank. Norges Bank har nå kuttet styringsrenten.

Det tredje trinnet var skatteletten. Hvis ingen av de to første virkemidlene hadde ønsket effekt, kunne offentlige utgifter økes for å stimulere en haltende økonomi. Over statsbudsjettet var det også mulig å gi husholdningene mer penger mellom hendene.

- Et skattelette kan være en fornuftig finanspolitisk ordning. Virkningen er kjapp, påpekte Andreassen.

Han tror ikke et midlertidig skattelette kan være et problem for regjeringen å innfri.

- Et skattelette er for å hindre at for mange får ny gjeld. Skattelette kan hindre nye lånetakere i å havne i en gjeldsfelle. Heller skattekutt enn for dype rentekutt, sier Andreassen til DinSide.

Han ser for seg et år med skattelette.

Les også: Dramatisk økning i tvangssalg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer