Et bedre forhold med økonomisk teori

Ny bok oppfordrer alle par til å bruke teorier fra økonomi for å gjøre det hyggeligere i heimen. Det skal også hjelpe på sexlivet.

Invester i forholdet, men tenk rasjonelt. Foto: Colourbox.com
Invester i forholdet, men tenk rasjonelt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går var det valentinsdagen. Ups, glemte du det? Eller gjorde du en innsats, men følte at du fikk lite respons fra din utkårede?

Kjærlighet er ikke lett, og det er få par som kan si at livet alltid er en dans på roser. Kanskje det kan hjelpe å se på forholdet fra en annen vinkel?

Hemmeligheter som teller: Vi skjuler forbruket for partneren

Rasjonell tankegang og økonomisk teori kan hjelpe dere å gjøre forholdet bedre, hevder Paula Szuchman og Jenny Anderson, forfatterne av boken Spousonomics, som nylig ble gitt ut. Den har selvsagt fått mye oppmerksomhet.

Å benytte økonomisk teori i relasjonen høres i utgangspunktet ganske søkt ut, men kanskje det har noe for seg? Her er noen eksempler fra boken:

Komparative fortrinn - hvem gjør hva hjemme?

Dette er en evig kilde til debatt, og særlig i likestilte Norge. En fersk undersøkelse InFact News har gjort på oppdrag for Electrolux Norge viser at 61,4 prosent sier at husarbeid har ført til dårlig stemning i parforholdet. Som regel føler den ene parten at han eller hun gjør mye mer enn den andre. Å fordele arbeidsoppgavene i heimen er sikkert lurt, men det kan være dumt å gå for likhetsprinsippet og fordele alt 50/50. Da vil dere mest sannsynlig overvåke hverandre og holde regnskap for hvem som gjør mest. "Nå er det DIN tur å ta ut søpla!". "Jeg vasket sengetøyet forrige gang vi skiftet det."

I stedet argumenterer forfatterne av Spousonomics for at man skal benytte teorien om komparative fortrinn. Du skal ikke påta deg alle jobber, bare dem du er relativt bedre på å gjøre. Når vi snakker om husarbeid bør det være slik at den som er best på å lage mat gjør det, mens den andre får konsentrere seg om andre oppgaver, for eksempel å rydde kjøkkenet etterpå. Hvis du er elendig på å støvsuge og bruker veldig lang tid på det, så lar du ektefellen ta det. Klarer ikke mannen din å vaske klær uten å farge alle lyse plagg rosa eller blå, så er det mest fornuftig at du tar deg av klesvasken.

Det er uansett lurt å sette seg ned og veie de forskjellige oppgavene mot hverandre, slik at det blir noenlunde rettferdig selv om dere gjør forskjellige oppgaver. Dersom det blir skjevt, får den som gjør mer få fordeler i form av en barnefri kveld til å gå ut med venner, for eksempel.

Penger og par: - Opprett en felles konto
Noe har blitt enklere: Del konto på 1-2-3

Eierskapseffekten - du MÅ ikke ha siste ordet

I beslutningspsykologi forklares eierskapseffekten som vår subjektive oppfatning av det vi oppfatter som vårt. Vi verdsetter vårt eget irrasjonelt høyt. Objektivt sett er bilen din av middelmådig standard, men i dine øyne er den en kjempebil. Når du skal selge leiligheten din har du gjerne urealistiske forventninger til hva du skal få for den. Du tenker at den er helt spesiell og har fortrinn som kanskje ikke andre ser.

Det samme gjelder når du blir sint og frustrert over noe i forhold til din utkårede. Du opptrer fort irrasjonelt og blåser saken opp og ut av proporsjoner. I stedet skal du ta et steg tilbake og prøve å se mer rasjonelt på det hele. Er dette virkelig verdt å krangle om?

Gift? Da bør du kjenne til skjevdelingsregelen

Tror du teoriene i Spousonomics har noe for seg? (Avsluttet)
Ja, absolutt(45%)
Til en viss grad, mer rasjonell tenkning er sikkert lurt(33%)
Dette er reinspikka vås(18%)
Tja, er sikkert annet som fungerer like bra(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Bare hopp i det, så blir det etterhvert enklere å ha sex. Foto: Colourbox
Bare hopp i det, så blir det etterhvert enklere å ha sex. Foto: Colourbox Vis merDen negative etterspørselskurven - hvordan få mer sex i forholdet

Har sexlivet dabbet av i det siste? Tenk økonomisk og gjør noe med det. Forfatterne mener at man her kan anvende ganske enkel etterspørselsteori.

For det første - er det et behov der som ikke er mettet? Dersom dere føler det, altså at dere ikke har sex ofte nok, få det frem på bordet, og dette første hinderet er allerede ute av verden.

Dersom sex har blitt en stor "greie", kan det føles som en kjempebøyg ingen har ork til å komme forbi. Tidkrevende blir det også, og de fleste par har ikke flust av tid. For å si det på "økonomisk" - hvis sex blir en stor greie, oppfattes det som en dyr vare, og dyre varer er det mindre etterspørsel etter. Dropp stearinlys, Kama Sutra og Julio Iglesias på stereoen. Dere må gjøre sex billigere og lettere tilgjengelig. Just do it, som forfatterne sier.

Her kan det være at noen tenker at de ikke vil ha sex hvis de ikke føler lyst. Men ifølge Spousonomics at du skal tenke at å ha sex medfører svært marginale kostnader sammenlignet med utbyttet. Ok, kanskje mister du et kvarters søvn, eller får ikke lest ferdig kapittelet i nattbordsboken din, men til gjengjeld vil du (forhåpentligvis) føle økt velvære etterpå, og du kan glede deg over en lykkeligere partner og en triveligere atmosfære hjemme.

Men før dere hopper på hverandre er det viktig å identifisere behovet. Hvilket behov har du og din partner? Få det avklart, så er det enklere å få til at begge blir fornøyde. Og når sex er lettere tilgjengelig, og det ikke føles som om det er et ork og en tyngende oppgave, da blir kostnaden lavere. Og når kostnaden er lavere, vil vi ha mer.

Les mer om de to forfatternes teorier her: Spousonomics.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer