Et eple om dagen mot kreft

Den som spiser gulrøtter, knekkebrød og peppernøtter..., heter det i sangen, og en diett som ligner dyrene i Hakkebakkeskogens ser ut til å motvirke kreft.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du legger deg på en diett som ligner dyrene i Hakkebakkeskogens, vil du redusere risikoen for kreft betraktelig. Man bør i hvert fall prøve å få i seg et eple, spinat eller brokkoli hver dag, sier forskere.

Viktig med riktig kostholdEt kjemisk stoff i epler hjalp til med å forhindre tykktarmkreft i laboratorie- og dyrestudier, viser en fransk undersøkelse. Tre eller flere måltider med grøntfor per dag - poteter er ikke inkludert i dette - reduserer risikoen for at cellene i lymfene skal vokse uten kontroll og utvikle kreft.

- Det har blitt antatt at opptil en tredjedel av all kreft er relatert til maten vi spiser, sier Linda Kelemen, som ledet undersøkelsen, til WebMdHealth.

I eplestudien eksponerte først forskerne kreftceller til ulike antioksidanter funnet i epler. De fant ut at en type av antioksidantene, procyanidins, utløste en serie av cellesignaler som resulterte i at kreftcellene døde.

Bra med eplerI et eksperiment med laboratoriumrotter, ble rottene først eksponert for et tykktarmkreft-lignende stoff og deretter matet med en blanding av vann og epleprocyanidins. Rottene som fikk eplevannet i seks uker halverte nummeret av kreftrammede celler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.