Et glass for hjertet

En drink eller to om dagen er ikke bare medisin for humøret. Det er også bra for hjertet ditt.

Publisert
Sist oppdatert

Alkohol er både gift og medisin samtidig. For det er ingen tvil om at uvettig alkoholforbruk har store konsekvenser både for samfunnet og enkeltmennesker.

Men hva om du bare drikker litt? Mange forskere mener at et forsiktig alkoholinntak faktisk kan være god medisin for flere områder i kroppen.

Hindrer åreforkalkningEn til to enheter med alkohol om dagen kan redusere oppbyggingen av åreforkalkning i kranspulsårene til hjertet. Det mener nederlandske forskere som har gjennomført CT-scanninger av 1795 friske mennesker som også ble intervjuet om sine alkoholvaner.

Deltakerne som drakk moderate mengder alkohol hadde 50 prosent lavere risiko for grumsete blodårer enn de som aldri drakk alkohol. De som drakk flere glass om dagen var ikke like sunne, men hadde fortsatt bedre blodårer enn avholdsfolket, skriver den danske utgaven av Dagens Medicin.

Øl og matMen danskene slår også et slag for en god matbit til øl og brennevin. For om du drikker på tom mage risikerer du høyere blodtrykk enn om du spiser noe ved siden av.

Det kommer frem i en undersøkelse ved State University of New York som har sett nærmere på spise- og drikkevanene til 2.609 friske mennesker. Målinger og intervjuer viste at de som drakk uten å spise hadde 49 prosent høyere risiko for å slite med høyt blodtrykk, fortsatt i følge danske Dagens Medicin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer