Et glass for hjertet

Det er ikke bare en myte at alkohol er bra for hjertet. Et glass eller to kan forhindre tilbakefall hos hjertesyke etter operasjon.

Publisert
Sist oppdatert

Et moderat inntak av alkohol har lenge vært regnet som sunt for hjerte- og karsystemet i kroppen.

Lavere risikoNå har tyske forskere vist en sammenheng mellom alkohol og bedre helse etter hjerteoperasjoner. Det ser nemlig ut til at alkoholen kan beskytte mot ny tilstopping av blodårer som er blitt åpnet ved en operasjon.

Etter gjenåpning av blodårer vil mange pasienter oppleve at blodårne pånytt tetter seg i løpet av de første månedene. Dette fenomenet kalles restenosis og rammer opptil to av fem pasienter etter operasjonen.

Men hos pasienter som drakk moderate mengder alkohol, sank risikoen for denne typen komplikasjoner.

- Alkoholforbruk hos denne pasientgruppen reduserte antall tilfeller av restenosis. Dette er første gang vi har kunnet påvise dette hos pasienter, forteller hjertelege Feraydoon Niroomand ved Universitetet i Heidelberg til nyhetsbyrået Reuters.

Vanlig operasjonÅpningen av blodårene til hjertet gjøres med en ballong som utvider blodåren slik at et lite rør kan holde passasjen åpen. Fremgangsmåten kalles utblokking eller ballongbehandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer