Et helt vanlig statsbudsjett

Dyrere sprit. Lengre sykelønnsperiode for arbeidsgivere. Høyere egenandeler på blå resept. Dyrere energi og røyk. Hørt den før?

Foto: odin.no
Foto: odin.no Vis mer
Publisert

Etter den pakken med til dels sprikende tulleforslag regjeringen presterte til revidert nasjonalbudsjett i mai, er DinSide mest overrasket over at forslaget til statsbudsjett henger så godt sammen som det gjør. Det har en tydelig profil som i korthet er slik: Vi må kutte rundt ni milliarder. Det offentlige tar halvparten, privat sektor resten.

Glad overdriver

Mye av innstramningen på private hender foretas overfor næringslivet. Men NHO's Karl Glad, som i intervjuer mandag ga inntrykk av at det snart var kroken på døra for næringsvirksomhet her i landet, overdriver voldsomt. Det er flere elementer i forslagene som er positive for næringslivet, blant annet en endring av opsjonsbeskatningen som gjør at vanlige opsjoner for de ansatte ikke lenger skattlegges før de eventuelt gir en gevinst.

Det kan være en betydelig belastning å heve arbeidsgiverperioden ved sykdom fra to til tre uker. Det har også den svakheten at det kan ramme med en viss lotteri-virkning. Store bedrifter har mange personer å fordele kostnadene på. De vil derfor være ganske forutsigbare. Mindre bedrifter kan ved tilfeldighetenes spill få en opphopning av sykelige ansatte som kan belaste resultatene sterkt. Men sykefravær er nok ofte relatert til arbeidsforholdene, og de kan jo bedriftene påvirke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.