Et hett, lite nummer

I telefonjungelen er det lett å gå seg vill. Med 100 millioner ulike telefonnumre er det ikke alltid lett å vite hva du møter i den andre enden. Her er noen greie hjelperegler.

Publisert

I Norge forvalter Post- og teletilsynet (PT) alle telefonnumrene. PT bestemmer hvilke teleoperatører som skal få hvilke numre. Operatørene avgjør deretter hvilket nummer du og jeg får.

Hva betyr de?

I utgangspunktet sier kanskje ikke et telefonnummer deg stort. Du vet at du antagelig treffer en person når du slår en sifferkombinasjon. Et telefonnummer kan faktisk si deg ganske mye mer. Avhengig av nummeret kan du fastslå hvor i landet du ringer, hva samtalen vil koste og hvem du kan forvente å treffe i andre enden.

De vanlige åttesifrede numrene er delt inn i tre hovedgrupper. Hver hovedgruppe har sine tallserier som gjør at du lett kan identifisere dem.

Geografiske nummer

Dette er de "vanlige" telefonnumrene som består av åtte sifre og leder til en mottaker med en hus- eller fasttelefon. Disse numrene er fast fordelt på sentraler, og forteller deg hvor i landet samtalen går. Hvert fylke har sine egne numre, og ved å se på de to første sifrene vet du i hvilket fylke mottakeren er. Følg lenken oppe til høyre for telefonnumrenes Norges-kart

Sleipe triks

Ringer du et geografisk nummer, kommer du i de fleste tilfeller til en privatperson eller en bedrift. Men den siste tiden har vi sett at teletorgtilbydere har begynt å bruke telefonnumre som begynner på 21 og 23. Dette er tjenester med en minuttakst på over 20 kroner, og som tidligere hadde 829-numre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer