Et krav å få være hjemme?

Ifølge en av landets tabloider har vi krav på inntil 131 ekstra fridager.

Oppslaget i Dagbladet mandag 23. august har provosert DinSides økonomiredaktør Kristina Picard.
Oppslaget i Dagbladet mandag 23. august har provosert DinSides økonomiredaktør Kristina Picard. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et snedig deskgrep fra Dagbladet, eller en generell holdning til hvordan egenmeldinger skal benyttes?


Hva snakker dere om på jobben når dere vil ha noe å le av? I vårt kontorlandskap verserer det med jevne mellomrom en historie om en ansatt som gikk til personalsjefen og lurte på om det var mulig å overføre ubenyttede egenmeldingsdager til neste arbeidsår?

Historien får oss alltid til å le eller himle med øynene, men det som til nå har vært et komisk skrekkeksempel her på huset, kan være i ferd med å bli en realitet. I alle fall om man skal tro Dagbladets forside tidligere denne uken:

"Så mange fridager har du krav på"
i store typer på forsiden, og med den lille fristende boblen:
"Inntil 131 EKSTRA dager".

Inntil 131 ekstra dager? Etter ferieloven har alle arbeidstakere krav på minst 25 virkedager ferie hvert år. 131 virker derfor litt mye.

Har du tatt ut sykedager uten god grunn? (Avsluttet)
Nei, aldri(75%)
Har gjort det, men er ikke stolt av det(16%)
Ja, gjør det av og til(9%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det skal sikkert ikke mye fantasi til for å forstå hvor jeg vil. Dagbladets artikkel inneholdt selvsagt en oversikt over alle fraværsdagene norske arbeidstakere teoretisk kan ta ut - utover ferie og helgefri. Du kan nemlig ta ut ekstra dager ved sykdom, dødsfall, fødsel, militærtjeneste, eksamen, idrettsstevner og offentlige tillitsverv, for å nevne noe. Oversikten er det ingenting å si på. Den er antakelig nyttig dersom du har spørsmål rundt temaer som fravær eller familieplanlegging. Men å kalle det for fridager? Et snedig deskgrep fra Dagbladet, eller en generell holdning til hvordan egenmeldinger skal benyttes?

Er velferdsstaten skapt for å utnyttes fullt ut i kampen mot jobben, vår verste fiende?


I dette landet er vi bevisste våre rettigheter, og vi har, etter tiår med stor velstand, blitt et nokså kravstort folkeslag. "Dette har du krav på" er en ikke ukjent overskrift i norske tabloider. Det er i utgangspunktet ikke noe galt i denne formen for folkeopplysning. Vi bruker formuleringen selv i DinSide, men da først og fremst for å gjøre deg oppmerksom på dine rettigheter som forbruker i møte med kommersielle aktører, som stort sett motiveres av tanken på pengene dine. Skal vi stå like hardt på kravene overfor velferdsstaten? Er den skapt for å utnyttes fullt ut i kampen mot jobben, vår verste fiende?

Norge har verdens beste sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær. Det kan se ut som et klassisk eksempel på årsak og virkning, men grunnene til det høye sykefraværet er likevel omdiskuterte. En pen sysselsettingsstatistikk kan være årsaken til en mindre pen sykefraværskurve, og dessuten hevdes det at det først og fremst er det lange sykefraværet, og ikke "tredagersene", som er det største problemet. Likefullt - sykefraværet går ganske sikkert ikke ned som følge av avisoppslag av den typen Dagbladet presenterte mandag.

Setter du pris på ordningene, så ikke utnytt dem til de vakler og faller.


Med mindre de fleste andre også reagerte som meg? For oppslaget om de 131 ekstra fridagene gjorde meg kraftig provosert, og det rippet opp i minner om en tidligere arbeidsplass, der enkelte ansatte var mer opptatt med å studere egne rettigheter enn å utføre arbeidsoppgavene for dagen. Og hva tror du det gjorde med arbeidsmiljøet når han eller hun på plassen ved siden av konsekvent ikke gadd å møte på jobb? Tendensen var mer smittsom enn en hissig omgangssyke.

Det er et stort privilegium å bo i et land som ivaretar arbeidstakerne gjennom sykdom, sorg eller familieforøkelse. Oversikten i Dagbladet illustrerer nettopp hvor godt vi er tatt hånd om av velferdsstaten. Det er det som burde være sakens kjerne og vinkling. For setter du pris på ordningene, så ikke utnytt dem til de vakler og faller, men kom deg på jobb der hvor verdiene skapes. På jobben kan du fylle dagen med noe meningsfylt samtidig som du bidrar til et hyggelig og produktivt arbeidsmiljø - og til videre verdiskapning i velferdsstaten Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer