Et land fullt av økonomiske analfabeter

Mange stikker hodet i sanden i stedet for fingeren i jorda.

ØKONOMISK STRUTS: Noen ser ut til å tro at tallene på regningen representerer tøysepenger. Foto: Colourbox.com
ØKONOMISK STRUTS: Noen ser ut til å tro at tallene på regningen representerer tøysepenger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du full kontroll over økonomien din? Er det alltid penger igjen på lønnskontoen din i dagene før neste månedslønn kommer inn? Har du penger til uforutsette utgifter som kan dukke opp? Vet du hvor mye du har i gjeld?

Hvis du svarer nei på ett eller flere av disse spørsmålene, er du ikke alene. Neida, du er en av 420.000 nordmenn som ikke har helt styring på økonomien sin. Det er Synovate som på vegne av Nordea har gjennomført undersøkelsen som avslører dette. Her ble over 1.000 nordmenn spurt om forhold til egen økonomi.

De 420.000 nordmennene som ikke har full snøring på sin egen økonomi utgjør faktisk omtrent 11 prosent av den voksne norske befolkning over 20 år (SSBs befolkningsstatistikk deler opp i bolker fra 15-19 og 20-24 år). Det betyr at flere enn en av ti av oss ikke har oversikt over sin egen økonomiske situasjon (tar vi med alle over 18 år blir prosenten enda høyere).

Slik får du lønnen til å strekke lenger

Er du overrasket over det høye tallet? Jeg er ikke spesielt overrasket. Det er ingen nyhet at vi nordmenn i løpet av det siste tiåret med gode økonomiske tider har veltet oss i forbruksvarer og dyre feriereiser. Og har man penger til det, så er det ingen fare ved det (bortsett fra at om man ser på verden med miljøbriller - i så fall burde vi alle forbruke mye mindre). Problemet er at mange slett ikke har penger til det. I stedet finansierer de sin råflotte livsstil ved å ta opp forbrukslån og dra kredittkort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer