Et nyttig ugress

Nesle (Urtica dioica) er en svært næringsrik plante med rikelig med protein, C-vitamin, jern, magnesium, kalium og silisium og kan dempe symptomer på pollenallergi, skriver Bernt Rognlien. Lær deg også en oppskrift på neslesuppe med potet.

Publisert
Sist oppdatert

Et nyttig ugressNesle (Urtica dioica) er en svært næringsrik plante med rikelig med protein, C-vitamin, jern, magnesium, kalium og silisium og kan dempe symptomer på pollenallergi, skriver Bernt Rognlien. Lær deg også en oppskrift på neslesuppe med potet.

Nesle er en svært næringsrik plante med rikelig med protein, C-vitamin, jern, magnesium, kalium og silisium. Frisk nesle inneholder to-tre ganger så mye proteiner som kål. Nesle kan med fordel benyttes i stedet for spinat. Den har større næringsverdi og inneholder mindre okalsyre enn spinat.

I tillegg er det en gammel medisinplante hvor effekten ved forstørret prostata er i ferd med å bli godt dokumentert med over 10 studier som viser effekt av neslerot alene eller i kombinasjon med andre urter. Det er også gjort studier som viser effekt ved allergi og ved artrose og viser at nesle har blodtrykksenkende virkning.Nesle viser demping av pollenallergi -symptomer under pollensesongen.

Nesle som næringsmiddel er rik på både kalium, kalsium, magnesium - dette alene vil nok gi en lett blodtrykkssenkende virkning. Brenngiften til nesle inneholder histamin, cholin, acetylcholin. Flavonoidene med quercitin i spissen har en betennelsesdempende virkning. I folkemedisinen har nesle også vært brukt som lokalirriterende middel, først og fremst ved reumatiske lidelser og giktsykdommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer