Et rent helvete

Å ansette en illegal innvandrer som vaskehjelp kan koste deg dyrt.

Et rent helvete
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å se lapper som dette på lyktestolpene. Litt ubehjelpelig norsk tyder på at det er en innvandrer som averterer. Mobilnummeret går nok ikke til personen som er registrert som eier av telefonen, og det står ingen navn.

Mye tyder på at dette kan være en av de anslagsvis 20.000 menneskene som oppholder seg ulovlig i Norge.

75 dagers fengsel

Ansetter du en utlending fra området utenfor EU/EØS plikter du å forsikre deg om at vedkommende har arbeidstillatelse i Norge. Slike arbeidstillatelser forvaltes av Utlendingsdirektoratet.

Selv om vedkommende viser frem en arbeidstillatelse, kan det være greit å sjekke likevel. Arbeidstillatelsen kan være falsk, eller den kan være gitt under andre forutsetninger.

Den som likevel ansetter utlendinger uten arbeidstillatelse risikerer inntil to års fengsel. Det er ikke ofte dette kommer til andvendelse, men en arbeidsgiver i Oslo ble i 2007 dømt til 75 dagers fengsel for å ha ansatt polske arbeidere uten arbeidstillatelse.

Har du en vaskehjelp uten arbeidstillatelse, kan du nok se frem mot en bot når din misunnelige nabo rapporterer deg til politiet.

Arbeidstakeren nesten verre ute

Også arbeidstakeren kan få bøter og fengsel. I fjor fikk en moldavisk statsborger inndratt 970.000 kroner han hadde tjent i Norge uten å ha arbeidstillatelse her. Dette selv om selve arbeidet var fullstendig legalt. Pengene sto på konto i norske banker.

Arbeidstakeren vil dessuten møtes av utvisning, om den kan gjennomføres.

Rike menn kjøper svart arbeid

I tillegg straff for svart arbeid

Alle arbeidstakere skal registreres i arbeidstakerregisteret, det skal trekkes skatt av lønnen deres og det skal betales arbeidsgiveravgift. Du får ikke registrert en person uten arbeidstillatelse i arbeidstakerregisteret, så du bryter nødvendigvis samtidig mot reglene om svart arbeid.

Er den samlede godtgjørelsen under 2.000 kroner er ikke slik registrering nødvendig. Er godtgjørelsen under 60.000 kroner, slipper man arbeidsgiveravgift, men registreringen må være på plass.

Kjernen i den moderne sivilisasjon er bestemmelser som denne:

Samordnet registermelding BR-1010-98/B er en fellesblankett for registrering i Enhetsregisteret, Foretaksregisteret, Merverdiavgiftsmantallet og fylkesmennenes register over stiftelser. Med denne blanketten samler en også inn grunndata til arbeidsgiverdelen av Arbeidsgiver- arbeidstakerregisteret, Statistisk sentralbyrås bedrifts- og foretaksregister samt skattemanntallet for etterskuddspliktige. Blanketten kan sendes til Enhetsregisteret eller ett av de nevnte registrene, som formidler opplysninger til de øvrige registrene. Du behøver derfor ikke melde opplysninger direkte til det registeret der det skal registreres.


Kan det gjøres enklere? Jo, du kan vaske selv, eller benytte et firma. Du kan også flytte til Somalia, hvor man muligens ikke tar så tungt på dette med skjemaer.

Så sent som i februar ble en Stavangermann dømt til 60 dagers fengsel og 80.000 i bot for å ha ansatt noen svart til å pusse opp hytta.

Også de som har jobbet svart får svi. To dagmammaer i Tromsø ble dømt til samfunnstjeneste og 60.000 kroner i bot for å ha jobbet svart. I tillegg ble de etterliknet for 435.000 kroner.

Hva om dagmammen sklir på et bananskall?

Du kan få tre måneders fengsel om du unnlater å tegne yrkesskadeforsikring for dine ansatte. Og det kan du jo ikke gjøre om vedkommende ikke er registrert arbeidstaker hos deg.

Du har et objektivt, økonomisk ansvar for skader dine ansatte kommer ut for. Om de i tillegg skader seg som følge av dine forsømmelser, kan du dømmes til ett års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer