Et rent helvete

Å ansette en illegal innvandrer som vaskehjelp kan koste deg dyrt.

Et rent helvete
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å se lapper som dette på lyktestolpene. Litt ubehjelpelig norsk tyder på at det er en innvandrer som averterer. Mobilnummeret går nok ikke til personen som er registrert som eier av telefonen, og det står ingen navn.

Mye tyder på at dette kan være en av de anslagsvis 20.000 menneskene som oppholder seg ulovlig i Norge.

75 dagers fengsel

Ansetter du en utlending fra området utenfor EU/EØS plikter du å forsikre deg om at vedkommende har arbeidstillatelse i Norge. Slike arbeidstillatelser forvaltes av Utlendingsdirektoratet.

Selv om vedkommende viser frem en arbeidstillatelse, kan det være greit å sjekke likevel. Arbeidstillatelsen kan være falsk, eller den kan være gitt under andre forutsetninger.

Den som likevel ansetter utlendinger uten arbeidstillatelse risikerer inntil to års fengsel. Det er ikke ofte dette kommer til andvendelse, men en arbeidsgiver i Oslo ble i 2007 dømt til 75 dagers fengsel for å ha ansatt polske arbeidere uten arbeidstillatelse.

Har du en vaskehjelp uten arbeidstillatelse, kan du nok se frem mot en bot når din misunnelige nabo rapporterer deg til politiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer