Et riktig skritt i feil retning

KOMMENTAR: Coop Norge vil hjelpe norske husholdninger å redusere matsvinn. Skjønner de ikke at de er en stor del av årsaken?

Ola H. Strand i Coop Norge og Arild Hermstad i Framtiden i våre hender oppfordrer til at vi kaster mindre mat. Vi håper de hjelper oss med mer enn en plakat, for eksempel ved å la oss kjøpe den maten vi trenger, hverken mer eller mindre. Foto: Coop Norge
Ola H. Strand i Coop Norge og Arild Hermstad i Framtiden i våre hender oppfordrer til at vi kaster mindre mat. Vi håper de hjelper oss med mer enn en plakat, for eksempel ved å la oss kjøpe den maten vi trenger, hverken mer eller mindre. Foto: Coop Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én av fire handleposer med mat går rett i søpla, skriver Coop Norge i en pressemelding. I samarbeid med Framtiden i våre hender lanserer de nå et sett regler, Matvettreglene, som en hjelp til å redusere mengden spiselig søppel.

Det er flott at matvarebransjen tar ansvar. Og så sender vi utfordringen rett tilbake. Putt pengene der munnen er!

For dagligvarebutikkene har en stor del av ansvaret for at vi kaster mat. Årsaken er enkel: Ferdigpakket mat i store kvanta.

Ta tomater, for eksempel. Når vi kommer i dagligvarebutikkene har vi, grovt sett, to valg. Vi kan kjøpe grønnoransje smakløse tomater i løsvekt, eller så kan vi kjøpe en pakke med solmodne plommetomater, perletomater, klasetomater ... eller klassikeren "smakstomater" (burde ikke alle tomater smake tomat, egentlig?). Så hva gjør du om du trenger én god tomat? Kjøper du én dårlig, eller et halvkilo gode?

Jeg hører til den siste gruppen, de som velger å kjøpe gode rådvarer, selv om det kommer i litt større kvanta. Det betyr blant annet at jeg har store mengder ferdig pizza- eller pastasaus i fryseren (noe må man gjøre med tomatene før de blir dårlige), men også at jeg har kastet betydelige mengder tomater de siste årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer