- Et skrekkeksempel

Regjeringens vedtak får både Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet til å reagere.

MEIERIPRISER: Det er få smørprodusenter, og smørprisene stiger mer enn andre meierivarer. Nå frykter Forbrukerrådet høyere priser på blant annet melk og yoghurt. Foto: Elisabeth Dalseg
MEIERIPRISER: Det er få smørprodusenter, og smørprisene stiger mer enn andre meierivarer. Nå frykter Forbrukerrådet høyere priser på blant annet melk og yoghurt. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag vedtok regjeringen å kutte i støtten til meierisektoren. Det kan føre til mindre konkurranse, i verste fall monopolsituasjoner, og høyere priser, advarer Forbrukerrådet.

- Vi er skuffet, men det var som forventet, sier sier Olav Kasland, fagdirektør i Forbrukerrådet, til DinSide.

Det Forbrukerrådet er mest opptatt av, er at det er konkurranse i markedet, og de er redde for at dette vil gjøre at utfordrerne ikke vil klare å konkurrere. Bekymringen gjelder spesielt Q-meieriene,

- Utifra det vi ser, og leser oss fram til, vil det være vanskelig for Q-meieriene uten å øke prisene sine.

Han tror det er viktig at myndighetene hører etter: Både forbrukerrådet og konkurransetilsynet er helt på linje her.

– Regjeringen gjør nå et bevisst valg som svekker vår evne til å konkurrere med Tine, resultatet av dette er ikke bare røde tall for Q-meieriene, men også høyrere priser for forbrukerne, advarer Kristine Aasheim som er daglig leder i Q-meieriene, i en pressemelding.

- Et skrekkeksempel

Prisen på de aller fleste meierivarer er ganske jevn. I dag ligger for eksempel prisen på Q-melk stort sett 40-50 øre under Tine melk, samme med enkelte rømmeprodukter.

- Det vi ser er at de to aktørene holder hverandre nede og i ørene. Vi er avhengig av å ha flere aktører for å ha en god konkurranse, sier Kasland.

Da regjeringen foreslo å kutte støtten ble prisen på smør trukket fram som et eksempel på hva som skjer med prisene når det er lite konkurranse.

Nettavisen har tidligere omtalt et nærmest uforklarlig prishopp på smør.

- Dette er et skrekkeksempel som viser hvor galt det kan gå med resten av meierimarkedet, sier Olav Kasland, fagdirektør i Forbrukerrådet, til DinSide.

- Her har vi sett en stor prisstigning, i motsetning til melk- og yoghurtprodukter. Vi mener dette er en indikasjon på at konkurranse faktisk virker.

Smørprisene har også steget langt mer enn prisen på matvarer generelt. Det eneste som kanskje bidrar til å holde prisen på smør noe i sjakk, er at smørpakken på 500 gram er med på de aller fleste pristestene.

Juleprispresset

Selv om prisutviklingen på smør er et godt eksempel, er det kanskje ikke det - akkurat nå.

Da DinSide sjekket priser i slutten av november i fjor, kostet en 500-grams pakke smør 47,90 kroner i lavprisbutikkene. I år hadde prisen steget med fem kroner til 52,90 kroner.

Før helgen hadde prisen på smør falt noe, til 48,50 kroner per pakke, mens det i dag er helt nede i 42,90. Her er det altså mulig å gjøre et kupp!

Bare husk at fett harskner fort, og det ikke er anbefalt å fryse smør lenger enn cirka tre måneder, ifølge melk.no.