Etikk, takk

En gave til mor og en prosent til dyrevernet. Slik ønsker en rekke butikker at du skal handle til jul. Men miljøvernene tror at veldedighetsshoppingen øker forbruket.

Gi mens du shopper? Forkastelig mener miljøvernerne. Foto: Britain on View
Gi mens du shopper? Forkastelig mener miljøvernerne. Foto: Britain on View Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Shoppingen skal nå bli en smule etisk. To nye nettsteder, Etica.no og Etiskforbruk.no, skal fremme etikk og donasjoner til ideelle organisasjoner.

Shopping med samvittighet

Via Etica.no kan du klikke deg videre til nettstedets samarbeidspartnere, nettbutikker. Slik får du mulighet til å donere en prosentandel til fritt valgte ideelle organsisajoner. Og varen blir angivelig ikke dyrere. Organisasjonene som er med på samarbeidet er SOS Rasisme, World Wildlife Foundation, Utviklingsfondet, Right To Play, Noah og Christian Relief Network.

Fremtiden i våre hender synes ikke om denne forretningsmodellen.

- Det er problematisk. Ordningen med å donere når du shopper er forkastelig fordi den forsøker å får shoppingen til å fremstå som etisk. Overforbruket er vår største miljøtrussel, fordi den baserer seg på energiforbruk, sier Steinar Lem, leder i Fremtiden i våre hender.

- Jeg tror ikke butikkene gjør dette for å snille, men for at folk skal føle seg bra når de kjøper. Det er simpelthen et forsøk på å grønnvaske forbruket.

Fremtiden i våre hender oppfordrer folk til å støtte ideelle organisasjoner gjennom direkte støtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer