Hvor etisk er banken din?

- Etisk bankguide er urettferdig

Femten norske banker er rangert av Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender, men ikke alle er enig i den etiske vurderingen de har fått.

UENIG I RESULTAT: Sparebank 1 SR er plassert nederst på rangeringen Etisk bankguide. Det er et resultat Thor-Christian Haugland ikke kjenner seg igjen i. Foto: Jan Inge Haga.
UENIG I RESULTAT: Sparebank 1 SR er plassert nederst på rangeringen Etisk bankguide. Det er et resultat Thor-Christian Haugland ikke kjenner seg igjen i. Foto: Jan Inge Haga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hjelper ikke å gi hundrevis av kroner til veldedige formål og gå i tog mot atomvåpen, hvis pengene du setter i banken investeres i selskap som produserer sentrale komponenter i kjernevåpen.

- I utgangspunktet står bankene helt fritt til å investere kundenes sparepenger, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Motytelsen består i at kundene enten mottar renter på sine bankinnskudd eller avkastning på sine fondsplasseringer, legger Jensen til.

Etisk bankguide er en del av det internasjonale initiativet Fair Finance Guide, som skal gi forbrukere, organisasjoner og myndigheter innsyn i hvordan bankene forholder seg til viktige temaer innenfor etikk og bærekraft.

- Vi er valgt ut som verstingen

Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender (FIVH) samarbeider om Etisk bankguide i Norge.

Den norske guiden rangerer femten banker som brukes av nordmenn. I årets rangering kommer Cultura bank best ut, mens Sparebank 1 SR legger seg på bunn.

Thor-Christian Haugland, konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR mener rangeringen ikke stemmer med virkeligheten, da banken har vært opptatt av etikk og bærekraft lenge før Etisk bankguide så dagens lys.

- FIVH har vært aktivt på jakt etter en versting å plassere nederst på rangeringen, sier Haugland.

Han mener at banken ble plassert nederst på rangeringen siden de ikke rapporterer i tråd med FIVHs ønsker, og at rangeringen dermed er urettferdig.

Sparebank 1 SR har signert UN Global compact og rapporterer årlig til FN, som gir dem godkjenning av deres etiske profil. Som børsnotert selskap, blir banken fortløpende vurdert av anerkjente systemer, som Sustainalytics, og de sier at de som finansinstitusjon ligger over det globale gjennomsnittet, ifølge Haugland.

Mener metoden er lik for alle

FIVH er uenig i at Sparebank 1 SR er valgt ut som syndebukk med overlegg.

- Metodikken som brukes her til lands er den samme som i de ni landene hvor Etisk bankguide, eller Fair Finance Guide, finnes, sier Anja Bakken Riise, leder i FIVH.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Foto: Renate Madsen.
Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Foto: Renate Madsen. Vis mer

Banken har svart på samme spørsmål som de andre bankene, men det stemmer at de ikke fikk poeng på mange av svarene sine, ifølge Riise. Hun sier at det for eksempel ikke nok å henvise til at banken følger oljefondets retningslinjer uten å opplyse mer i detalj hva dette går ut på.

- Det er fint at Sparebank 1 SR rapporterer til FN, men dette er ikke nok etter metoden i bankguiden. Det er fordi FN ikke definerer grundig nok hva bærekrafthensyn betyr, sier Riise.

Haugland er uenig i denne oppfatningen og framholder at Sparebank 1 SR har tydelige bærkraftprinsipper presentert på nettsiden sin.

- Framgangsmåten til FIVH oppleves som misvisende og gir et urettferdig bilde av oss til våre kunder, sier han.

Sparebank 1 SR har fått rundt 20 henvendelser etter rangeringen for 2017 ble offentliggjort, og flere kunder stiller seg uforstående til resultatet.

- Ikke enkel jobb for bankene

I andre enden av skalaen, finner vi Storebrand på andreplass. De mener at Etisk bankguide er en viktig undersøkelse som er svært omfattende.

Harald Bjugstad-Holm, bærekraftsjef i Storebrand. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.
Harald Bjugstad-Holm, bærekraftsjef i Storebrand. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven. Vis mer

- Det er den mest omfattende forbrukerundersøkelsen med norsk vinkling, og derfor blir den ekstra relevant for oss å forstå og prioritere, sier Harald Bjugstad-Holm, bærekraftsjef i Storebrand.

Han sier at det ikke en enkel jobb å være bærekraftig bank, og det er hele tiden dilemmaer vi kommer opp i.

- 20 års erfaring med bærekraftige investeringer, har ført oss et godt stykke på vei, men vi kommer aldri i mål, sier Bjugstad-Holm.

Dette er et område Storebrand hele tiden jobber for å videreutvikle, hvor de har mål om å ligge i forkant.

Vil bli bedre

Jensen i Forbrukerrådet sier at bankene som har blitt rangert reagerer ulikt. Banker som fikk en god score i fjor reagerte positivt, mens noen banker som fikk en dårlig score reagerte negativt.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

- De som gjorde det dårlig i fjor, var tydelige på at de ville forbedre seg til årets rangering. Dette gjelder flere av sparebankene, som i fjor lå på bunn, men som i år har klatret mye høyere på listen, sier Jensen.

DNB gjorde også et betydelig hopp i Etisk bankguide i år, fra en totalscore på 40 prosent i 2016 til 60 prosent.

Forbrukerrådet har inntrykk av at bankene tar etikk og bærekraft seriøst, og at de ønsker å bli bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer