Ett fett ved blodtrykk og blodpropp

Det er ett fett om legene velger den ene eller den andre slagbehandlingen.

Gravide er mer utsatt for blodpropp, hva slags behandling de får er ett fett. Foto: Colourbox.com
Gravide er mer utsatt for blodpropp, hva slags behandling de får er ett fett. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens behandlingsalternativer ved forebygging av henholdsvis blodpropp og høyt blodtrykk etter slag er likeverdige, viser en nylig publisert artikkel i The Lancet Neurology.

I studien Prevention Regimen for Effectively Avoiding Second Strokes (PRoFESS) ble over 20.000 slagpasienter gjennomsnittlig fulgt opp i 2,4 år - i håp om å få avklart hvilke behandlingsalternativer som er best. Det skriver Dagens Medisin.

Antallet inkluderte pasienter gjør dette til verdens største sekundærforebyggende hjerneslagstudie.

Les også: P-pille dropp bekymrer

Bra ved bivirkninger

Den ene halvparten av slagpasientene fikk kombinasjonsbehandlingen acetylsalisylsyre/dipyridamol, og den andre fikk klopidogrel for å forebygge blodpropp.

- Resultatene var identiske. Man kan dermed konkludere med at det er av liten betydning hvilket behandlingsalternativ man bruker for å forebygge henholdsvis blodpropp og høyt blodtrykk hos slagpasienter. Det er altså helt uproblematisk å bytte til det andre behandlingsalternativet dersom pasienten for eksempel får bivirkninger av det første, sier professor og avdelingsoverlege Bent Indredavik ved Avdeling for slagbehandling på St. Olavs Hospital i Trondheim til Dagens Medisin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer