«Luksusfellen»-Hallgeirs økonomitips:

Ett grep kan gi 75 000 ekstra

- Det er en no-brainer, sier «Luksusfellen»-Hallgeir Kvadsheim.

EKSPERT: «Luksusfellen»-Hallgeir Kvadsheim har hjulpet mange gjeldsnedsyltede nordmenn. Nå deler han et konkret råd som kan bedre privatøkonomien din. Foto: NTB
EKSPERT: «Luksusfellen»-Hallgeir Kvadsheim har hjulpet mange gjeldsnedsyltede nordmenn. Nå deler han et konkret råd som kan bedre privatøkonomien din. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det har vært et tøft år for mange. Vi hadde knapt lagt bak oss coronapermitteringer og konkurser i kjølvannet av nedstengingen, før strømkrisa slo ned med full kraft.

Både mat- og drivstoffprisene har steget, og sentralbanken har satt opp renta. Det kan få noen hver nordmann til å svette av bekymring.

20 000 ekstra i året

Nå nærmer det seg attpåtil jul. Både julegaver og julemat skal kjøpes inn, men på kontoen står det kanskje bare smårusk?

I tillegg har du kanskje bolig- og billån som skal betales ned hver bidige måned? Hvordan skal man få endene til å møtes?

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra «Luksusfellen», har et konkret råd, som potensielt kan gi deg over 20 000 kroner ekstra på konto i året.

I løpet av tre år kan grepet gi så mye som 75 000 kroner, ifølge Nettavisen.

Det forutsetter én ting, og det er at du har studiegjeld som du betaler ned på. Har du det, bør du lese videre og kanskje sikre deg noen ekstra kroner.

Utsett lånet

Lånekassen gir deg nemlig mulighet til å utsette studielånet ditt i opptil 36 måneder. Det kan du gjøre uten å måtte forklare hvorfor.

- Har du billån eller forbrukslån, er det en no-brainer. Da bruker du penger med en rente på to prosent til å betale ned et lån med fem til 15 prosent rente. Du sparer penger på å utsette nedbetalingen av studielånet og bruke pengene slik, sier Kvadsheim til Nettavisen.

Du kan få mellom 50.000 og 75.000 kroner ekstra på konto om du utsetter betalingen i tre år, og har en gjeld på mellom omtrent 200.000 og 400.000 kroner.

Er du en av dem som brukte av utsettelsene dine under coronaperioden, så fortvil ikke! I perioden mars 2020 til desember 2022 har Lånekassen nemlig hatt mulighet for ekstra betalingsutsettelser.

Ekstra utsettelser

Du søker om betalingsutsettelse på Dine sider, og du trenger ikke å begrunne hvorfor du søker, eller sende inn dokumentasjon, skriver Lånekassen på egne sider.

- Dette gjelder også om du har brukt opp de 36 betalingsutsettelsene dine, eller om du har fått avslag på en søknad om betalingsutsettelse fordi du allerede har brukt opp de 36 utsettelsene dine.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Søker du med andre ord om utsettelse for månedene fram til desember 2022, bruker du ikke av dine 36 vanlige utsettelser.

- Bruk de smart!

Velger du å utsette, blir du likevel belastet med renter for utsettelsesperioden, noe som betyr at den totale gjelda di vil øke. Derfor bør du bruke pengene smart, og ikke sløse dem bort, påpeker avisa.

– Det er enn så lenge «billige» penger, men skal du gjøre dette, bør det være for å investere eller betale ned dyrere gjeld, som har høye renter, påpeker økonom Lene Drange til Nettavisen.

Drange er daglig leder for Inkassoregisteret, og er programleder for «Luksusfellen» fra sesong 17.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer