Svenske penger blir ugyldige

Etter i dag kan du ikke betale med disse svenske pengene

Svenskene skroter gamle mynter og sedler: 30. juni er det slutt for en rekke sedler og mynter.

SNART FÅR DU IKKE BRUKE DISSE: Svenske 1-, 2- og 5-kronere blir ugyldige fra 30.juni, samtidig med de gamle 100- og 500-kronerssedlene. Foto: Kristin Sørdal
SNART FÅR DU IKKE BRUKE DISSE: Svenske 1-, 2- og 5-kronere blir ugyldige fra 30.juni, samtidig med de gamle 100- og 500-kronerssedlene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens vi i Norge har tatt i bruk de første nye sedlene i et større seddelbytte, har svenskene i løpet av 2015 og 2016 gjennomgått det største mynt- og seddelbyttet i Sveriges historie.

Alle mynter og sedler blir byttet ut, med unntak av 10-kroningen.

I tillegg får de en ny valør: 200-kronersseddelen. Og 2-kroningen settes inn som mynt igjen.

Fortsatt er det mynter med en verdi av 1,8 milliarder svenske kroner, og sedler til en verdi av 6,4 milliarder svenske kroner, i omløp blant svenskene - og sikkert også et par nordmenn. Det vil altså si at drøyt 8 milliarder fortsatt ikke er samlet inn.

Det vil fortsatt være mulig å levere pengene inn i banken, og få dem på konto. Men gebyret er såpass høyt at det ikke vil lønne seg for de fleste nordmenn.

Slutt for disse

I takt med at nye sedler og mynter er satt inn, skal de gamle ut av omløp. Og snart er det slutt for en rekke sedler og mynter:

DISSE SKAL UT: De gamle 1-, 2- og 5-kroningene blir ugyldige etter 30. juni. Foto: Riksbanken
DISSE SKAL UT: De gamle 1-, 2- og 5-kroningene blir ugyldige etter 30. juni. Foto: Riksbanken Vis mer

Etter 30. juni er det slutt for de gamle 1-, 2- og 5-kronersmyntene samt de eldre 100- og 500-kronerssedlene.

SKAL UT: Gamle 100- og 500-lapper skal også ut, og siste dag for å betale med dem i svenske butikker er 30. juni 2017. Foto: Riksbanken
SKAL UT: Gamle 100- og 500-lapper skal også ut, og siste dag for å betale med dem i svenske butikker er 30. juni 2017. Foto: Riksbanken Vis mer

Den svenske 10-kroningen er den eneste mynten som ikke byttes ut.

Ifølge Sveriges Riksbank, var det det i slutten av april fremdeles gammel mynt til en verdi av 2 milliarder kroner ute i de millioner hjem - i tillegg til eldre sedler til en verdi av 13 milliarder svenske kroner.

Den gamle og snart ugyldige mynten som fremdeles er ute i omløp, veier til sammen 9.500 tonn - eller åtte Vasaskip, om man skal bruke en svensk sammenlikning.

De snart ugyldige gamle sedlene er i et antall som ville dekke 70 fotballbaner.

NYE MYNTER: Slik er de nye myntene. Foto: Riksbanken
NYE MYNTER: Slik er de nye myntene. Foto: Riksbanken Vis mer

Det er aller flest kronestykker som er ute i omløp ennå: Av dem finnes det over 1 milliard i svenske - og kanskje norske - hjem.

NYE SEDLER: Slik ser de nye sedlene ut. Foto: Riksbanken
NYE SEDLER: Slik ser de nye sedlene ut. Foto: Riksbanken Vis mer

Allerede ugyldige penger?

Det er noen sedler det allerede er for sent for å få brukt: Fristen for å bruke de gamle 20-, 50- og 1000-lappene var 30. juni 2016. Det er dermed for seint å bruke disse i butikken.

Ugyldige sedler kan leveres til Riksbanken. De vil ta imot de gamle pengene og sette inn beløpet på din konto - men da mot et honorar på 100 svenske kroner. Dette er mulig frem til 30 juni 2018.

Denne artikkelen er oppdatert med ny informasjon 30. juni 2017. Den ble første gang publisert 18. mai 2017.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer