Etter tsunamien: Sorg og sykdom

Det enorme antallet døde etter tsunamien i Asia – 123.477 og økende – overvelmer oss. I tillegg vil flere ganger så mange bli syke eller få mentale problemer. Hva kan vi vente oss de neste ukene og månedene? Hvordan kan vi takle våre egne følelser? Og hva skal vi fortelle barna?

Publisert
Sist oppdatert

Etter tsunamien: SykdomDe overlevende etter tsunamien møter nå tre alvorlige problemer: Matmangel, manglende tilgang på rent vann og manglende hygiene. I tillegg til muligheten for å dø av sult og tørst blir de overlevende tvunget til å spise forurenset mat og drikke urent vann. Eksperter den amerikanske helsenettsiden WebMD har snakket med sier barn er særlig utsatte for diare og kolera, sykdommer som kan ta liv raskt dersom hjelp ikke er tilgjengelig. Antagelig er et stort antall barn skilt fra foreldrene sine, og flere sykehus og klinikker er også ødelagt, noe som gjør hjelpearbeidet enda vanskeligere.

Etter tsunamien: Mentale problemerHvor enorme de mentale konsekvensene av en slik katastrofe er, er vanskelig å forestille seg. Nå er det også umulig å beregne hvor mange overlevende som var vitner til tsunamien. Studier av de overlevendes mentale helse etter store katastrofer viser at en stor andel av de berørte vil utvikle alvorlig depresjon eller posttraumatisk stress. Mange vil sette seg fast midt i den verste sorgprosessen, et fenomen som ikke er uvanlig etter store ulykker. Basert på tidligere studier etter store katastrofer har eksperter beregnet at 30 prosent av alle voksne og 50 prosent av alle barn som var nær katastrofen vil utvikle posttraumatisk stress.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer