Etterlyser barndoms-forskning

Inga Marte Thorkildsen (SV) og Gunn Olsen (Ap) vil ha større fokus på sammenhengen mellom vanskelig barndom og alvorlige problemer senere i livet. Forskning er første skritt, mener de.

Foto: Christina Halvorsen
Foto: Christina Halvorsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette sier de to politikerne etter et Stortingsseminar i regi av de to partiene og Redd Barna i går. Temaet for seminaret var ”vold i nære relasjoner – helsefølger for barn og unge”.

På seminaret ble det lagt frem både ny og tidligere publisert forskning som viser at en tøff barndom kan føre til store sosiale, økonomiske og helsemessige problemer i voksen alder:

- Må undersøke norske forhold

Forskningen er imidlertid amerikansk, og nå etterlyser både forskere og de to politikerne mer fokus på sammenhengen mellom vanskelig barndom og traumer og sykdom senere i livet. Første skritt er store undersøkelser om norske forhold, mener de.

Les også: Slår alarm om psykisk helse:

- Disse temaene er tabubelagte, og vi er nødt til å rive ned tabuene. Jeg vil nå systematisk etterspørre dette perspektivet, og jeg kommer helt konkret til å utfordre statsråd Sylvia Brustad om mer forskning på dette feltet, sier Thorkildsen til Mozon.no.

Flere av foredragsholderne på seminaret pekte på at det trolig er flere barn som lider enn vi tror. Thorkildsen sier det også er svært viktig at helsevesenet må bli bedre på å fange opp barn som lider. Hun har tidligere sagt at hun vil ha på plass et lovpålagt samarbeid mellom organer som jobber med barn lokalt; som barnevern, ungdomspsykiatri, politi, helsestasjon og skoler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer