Matpriser:

Etterlyser grep: – Skandaløst

De høye matvareprisene i Norge gjør at nordmenn strømmer til Sverige. Familien Fernandez kjørte sju timer i et forsøk på å spare penger – men fikk hakeslepp av summen på kvitteringen.

HAKESLEPP: Familien Fernandez, her representert av Vanesa Nicole, Leonardo Enrique og Valentina Teresa, fikk hakeslepp da de så summen på kvitteringen fra svenskehandelen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
HAKESLEPP: Familien Fernandez, her representert av Vanesa Nicole, Leonardo Enrique og Valentina Teresa, fikk hakeslepp da de så summen på kvitteringen fra svenskehandelen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVINESUND (Dagbladet): Prisene på dagligvarer i Norge har økt kraftig det siste året.

Det er ingen tegn på at trenden er på vei til å snu – og dagligvarebransjen forventer økt prisstigning i overskuelig framtid.

Onsdag er det duket for nok et prishopp i norske matbutikker. Det er varslet en prisøkning på rundt 10 prosent, noe som betyr at matutgiftene for en familie på fire kan øke med over 14 000 kroner i året.

Det gjør at mange nordmenn ser etter alternative løsninger.

PENGER Å SPARE: Det er mye penger å spare på å ta mathandelen i Sverige, mener eksperter. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
PENGER Å SPARE: Det er mye penger å spare på å ta mathandelen i Sverige, mener eksperter. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

– Skandaløst

Nordmenn har i mange år strømmet til Sverige for å handle mat og drikke til en billig penge.

For personer bosatt i nærheten av svenskegrensa har det vært spesielt lønnsomt å legge handleturen til svenske butikker. Men de økte matutgiftene, kombinert med høyere strøm- og bensinpriser, har imidlertid også ført til at flere med lang reisevei har sett seg nødt til å reise til Sverige for å handle de mat.

Familien Fernandez, som er bosatt i Skien, er blant dem som kommer langveisfra. De bruker en hel arbeidsdag på å gjennomføre mathandelen.

– Vi kjører fra Skien til Horten, tar ferja over til Moss og kjører E6 videre derifra til Svinesund. Det er en tur som tar omtrent 3,5 time én vei. Så handler vi før vi kjører 3,5 time hjem igjen, sier pappa Fernandez, som ikke ønsker at Dagbladet omtaler ham med fornavn.

Når Dagbladet møter familien på Nordby, har de tatt turen til Sverige for å storhandle før prisene settes opp i Norge.

– Det har blitt altfor dyrt å handle mat i Norge. Vi har et budsjett å forholde oss til, og det er vanskelig å få det til å gå rundt når prisene på alt øker kraftig. Vi er en familie på fem som trenger mat. Barna trenger å spise næringsrikt. Det er forferdelig at så mange nå opplever at de ikke har råd til å kjøpe det aller mest nødvendige, sier familiefaren og legger til:

– Regjeringen må gjøre noe snart. Det er rett og slett skandaløst.

LANG REISEVEI: Familien Fernandez reiser 3,5 time én vei for å handle på Nordby på grunn av de høye matvareprisene i Norge. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
LANG REISEVEI: Familien Fernandez reiser 3,5 time én vei for å handle på Nordby på grunn av de høye matvareprisene i Norge. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Betydelig prisøkning

Det siste året har prisene på matvarer steget i hele Europa. I Norge var prisveksten på 11,5 prosent, mens prisene på matvarer steg med nesten 19 prosent i Sverige.

Det er det høyeste nivået siden februar 1991, ifølge landets statistiske byrå, SCB.

Familien Fernandez – som har pleid å reise til Sverige omtrent en gang i måneden – trodde de ville spare mellom fire og fem tusen kroner på å handle i Sverige, til tross for bom-, bensin- og ferjeutgifter på reiseveien.

Men da varene var slått inn, fikk de hakeslepp:

– Prisen på en full handlevogn kom på nesten 10 000 kroner. Før ville vi betalt maks 5000 for det samme. Det har blitt mye dyrere å handle i Sverige. Vi sparte ingenting – tvert imot ble det mye dyrere enn forventet, sier familiefaren til Dagbladet.

BUTIKKSJEF: Ole Jørgen Lind ved Maximat Nordby. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
BUTIKKSJEF: Ole Jørgen Lind ved Maximat Nordby. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Det har ikke vært så dyrt å handle dagligvarer i Sverige på 32 år, men det er fortsatt rimeligere enn i Norge, skal vi tro ekspertene.

– Matvareprisene er fortsatt betydelig lavere i Sverige. Det er minst like viktig å være bevisst på hva man kjøper når man reiser over grensa, for ikke alle matvarer lønner seg å kjøpe i Sverige – enkelte ting er faktisk billigere i Norge, sier økonomiprofessor ved Norges Handelhøyskole (NHH), Øystein Foros, til Dagbladet.

Også butikksjef ved Maximat Nordby, Ole Jørgen Lind, sier til Dagbladet at det for mange fortsatt vil lønne seg å handle i svenske butikker.

– Det er ikke noe hemmelighet at matvareprisene i Sverige har økt det siste året, og vi nærmer oss nok en «all time high» på matvarepriser. Men det er viktig å huske på at prisene også har økt i Norge, noe som gjør at prisforskjellene i norske og svenske matbutikker fortsatt er store, sier han til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer