Etterskuddsstrøm utsatt

Fra 1. januar skulle vi betalt for faktisk strømforbruk på etterskudd fire ganger i året. Reformen er i all stillhet utsatt.

Publisert

I Norge har det hittil vært slik at vi betaler strømleveransene på forskudd. E-verket har - som regel på bakgrunn av tidligere års forbruk - beregnet hvor mye strøm du kommer til å bruke i løpet av året. En fjerdedel av dette blir så krevd inn hvert kvartal. På slutten av året har det vært avlesning av måleren, og avregning hvor forbrukeren har måttet betale inn et restbeløp eller fått for mye betalt forskudd tilbake.

Innbetalingen av den beregnede fjerdedelen har som regel skjedd i første halvdel av kvartalet, slik at vi har betalt på forskudd for strøm som ennå ikke er levert. Forbrukerne har ikke fått godskrevet noen renter for forskuddsbeløpet, så dette har vært en svært behagelig situasjon for e-verkene. E-verkene har på denne måten heller ikke løpt noen kredittrisiko på kundene. Kunder som ikke betaler, har kunnet fått avstengt strømmen den dagen forskuddsbeløpet var brukt opp.

Åtte regninger i året

Fra første januar, hadde Olje- og energidepartementet (OED) bestemt, skulle dette opphøre. Som et ledd i bestrebelsene på å øke effektiviteten i energiforsyningen, skulle forbrukerne nå lese av måleren fire ganger i året og betale for strømmen på etterskudd. Siden både forbruk og priser er høyere om vinteren, ville vi på denne måten fått strekt svingende strømregning. Regningen for første kvartal kunne vært fire ganger så stor som regningen for tredje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer