EU: - Dataprisene skal kraftig ned

EU-kommisær Neelie Kroes leder an når EU går til kamp mot mobiloperatørenes ekstremt høye priser for datatrafikk i utlandet. Innen fire år skal det skje store forandringer.

DETTE ER DYRT: Bruker du for eksempel visse karttjenester på mobilen i ferien, risikerer du at regningen blir et stygt skue når du kommer hjem igjen.
DETTE ER DYRT: Bruker du for eksempel visse karttjenester på mobilen i ferien, risikerer du at regningen blir et stygt skue når du kommer hjem igjen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har med seg mobiltelefonen til utlandet - med andre ord alle - kjenner igjen det lille, diskret hakesleppet medpassasjerene på flyet får idet de første smsene med det aktuelle landets mobilpriser tikker inn på mobilskjermen.

Ettersom både samtalepriser og sms og mms-takstene nå er kraftig justert ned etter reguleringer innført av EU, er det i prinsippet bare prisene for datatrafikk som gjør at turistene ser usikkert på hverandre mens de mumler kan dette være riktig?

Disse prisene skal EU ifølge danske Berlingske Tidende nå gjøre noe med.

Ikke første gang

Du risikerer riktignok ikke lenger mobildatasjokk i samme grad som før. EU har for lengst tvunget mobiloperatørene til å forandre både praksis og priser for utenlandsk mobilbruk, blant annet i form av sms-varsling av kunden idet de har surfet for mer enn 500 kroner utenfor hjemlandet, og ved å innføre makspris for surfing.

Denne maksprisen er fortsatt høy, og EU mener åpenbart at det er mulig å gjøre mer. Et nytt forslag innebærer at dataprisen skal harmoniseres i alle de 27 EU-landene, som vil si at det skal koste det samme å surfe på mobilen (eller nettbrettet) i Sverige som i Tyskland eller Spania.

Tatt i betraktning at Norge som EØS-land har adoptert de andre mobilreguleringene EU har vedtatt, er det grunn til å tro at datatrafikkforandringen også vil gjelde norske mobiloperatører - og norsk abonnenter.

Gjelder også mobilt bredbånd

I dag koster det for eksempel 24 kroner per megabyte for en privat norsk Netcom-kunde å surfe i Danmark, mens mobilsurfing i Norge til sammenlikning har en makspris på 20 kroner dagen uansett mengden data som overføres.

TIL KAMP: EU, her representert ved kommisær Neelie Kroes, vil at også prisen på mobil datatrafikk skal ned. Fra før har de klart å presse ned samtaleprisene, i tillegg til sms og mms-prisene. Foto: World Economic Forum (creative commons)
TIL KAMP: EU, her representert ved kommisær Neelie Kroes, vil at også prisen på mobil datatrafikk skal ned. Fra før har de klart å presse ned samtaleprisene, i tillegg til sms og mms-prisene. Foto: World Economic Forum (creative commons) Vis mer


Også prisene for surfing via tjenester mobilt bredbånd, hvor en surfer via mobilnettet på en PC eller Mac, vil omfattes av det nye forslaget.

- Som ledd i den digitale dagsorden for Europa har EU-kommisjonen satt seg som mål at forskjellen mellom nasjonale (mobil)priser og (mobil)priser i utlandet skal nærme seg null i 2015. Jeg vil komme med konkrete forslag til lovgivning for å nå disse målene for data (og tale og sms) innen sommeren, sier EU-kommisær Neelie Kroes i et intervju med ZDNet.

Ikke dekning for høye priser?

Kroes mener det er "uforståelig" at de såkalte roaming-prisene, det vil si prisen du betaler for datatrafikk i utlandet, kan være 50 ganger dyrere i utlandet enn i abonnentens hjemland, og hevder også at det ikke finnes belegg for at de underliggende kostnadene for å tilby tjenesten er noe i nærheten av prisen forbrukerne betaler.

Neelie Kroes er forøvrig ingen hvem som helst. Hun har i løpet av sin tid i EU gitt blant annet Microsoft og Intel milliardbøter for "konkurransevridende virksomhet", og det er derfor ikke grunn til å tro Kroes farer med tomme trusler når hun nå lover å tvinge mobiloperatørene til å senke roaming-prisene.

De nye reglene forventes å tre i kraft allerede fra juli neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer