EU: - Dataprisene skal kraftig ned

EU-kommisær Neelie Kroes leder an når EU går til kamp mot mobiloperatørenes ekstremt høye priser for datatrafikk i utlandet. Innen fire år skal det skje store forandringer.

DETTE ER DYRT: Bruker du for eksempel visse karttjenester på mobilen i ferien, risikerer du at regningen blir et stygt skue når du kommer hjem igjen.
DETTE ER DYRT: Bruker du for eksempel visse karttjenester på mobilen i ferien, risikerer du at regningen blir et stygt skue når du kommer hjem igjen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har med seg mobiltelefonen til utlandet - med andre ord alle - kjenner igjen det lille, diskret hakesleppet medpassasjerene på flyet får idet de første smsene med det aktuelle landets mobilpriser tikker inn på mobilskjermen.

Ettersom både samtalepriser og sms og mms-takstene nå er kraftig justert ned etter reguleringer innført av EU, er det i prinsippet bare prisene for datatrafikk som gjør at turistene ser usikkert på hverandre mens de mumler kan dette være riktig?

Disse prisene skal EU ifølge danske Berlingske Tidende nå gjøre noe med.

Ikke første gang

Du risikerer riktignok ikke lenger mobildatasjokk i samme grad som før. EU har for lengst tvunget mobiloperatørene til å forandre både praksis og priser for utenlandsk mobilbruk, blant annet i form av sms-varsling av kunden idet de har surfet for mer enn 500 kroner utenfor hjemlandet, og ved å innføre makspris for surfing.

Denne maksprisen er fortsatt høy, og EU mener åpenbart at det er mulig å gjøre mer. Et nytt forslag innebærer at dataprisen skal harmoniseres i alle de 27 EU-landene, som vil si at det skal koste det samme å surfe på mobilen (eller nettbrettet) i Sverige som i Tyskland eller Spania.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer