Scan4Chem

EU-app skal avsløre farlige stoffer

Lar deg skanne strekkoden og få svar om produktet inneholder farlige stoffer.

SKAL AVSLØRE FARLIGE STOFFER: EU-appen som nå er lansert i 12 europeiske land, inkludert Sverige og Danmark, skal avsløre bruk av farlige stoffer i vanlige forbrukerprodukter som klær, leker, elektronikk, møbler og andre ting. Foreløpig er det uklart om den vil bli tilgjengelig for norske forbrukere, men både myndigheter og forbrukerorganisasjoner sier at de mener den vil dekke et viktig behov. Foto: askreach.eu
SKAL AVSLØRE FARLIGE STOFFER: EU-appen som nå er lansert i 12 europeiske land, inkludert Sverige og Danmark, skal avsløre bruk av farlige stoffer i vanlige forbrukerprodukter som klær, leker, elektronikk, møbler og andre ting. Foreløpig er det uklart om den vil bli tilgjengelig for norske forbrukere, men både myndigheter og forbrukerorganisasjoner sier at de mener den vil dekke et viktig behov. Foto: askreach.eu Vis mer
Publisert

Appen «Scan4Chem» - kalt «Kemikalieappen» i Sverige og «TjekKemien» i Danmark - skal hjelpe forbrukere til å få svar på om produkter som klær, møbler, leker og elektronikk inneholder farlige stoffer.

Analyser av hybelkaniner hjemme hos folk har avslørt at vanlige forbrukerprodukter vi har hjemme, som sofaer, gardiner og elektronikk, er en kilde til at miljøgifter spres i hjemmene våre.

Appen lar brukerne skanne strekkoden på et produkt, for å få svar på om den aktuelle tingen inneholder farlige stoffer som er spesielt bekymringsfulle for helse og miljø.

Foreløpig er appen lansert i 12 europeiske land, deriblant i Sverige og Danmark.

Den er delvis finansiert av EU og er gratis å bruke.

Både norske myndigheter, miljø- og forbrukerorganisasjoner er positive til den nye appen og uttaler at de ser den som verdifull for forbrukerne - men foreløpig er det uvisst om vi i Norge vil få tilgang på appen.

Skal bygge database

Ideen med appen er at forbrukere skal hjelpe andre forbrukere til å ta gode valg og unngå produkter med stoffer som er spesielt bekymringsfulle for helse og miljø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer