EU forbyr fargestoff i matvarer og godteri

Fargestoffet titandioksid, også kjent som E171, er ikke lenger tillatt som tilsetning i matvarer og godteri i EU på grunn av at det kan skade arvestoffet.

FORBUDT: Stoffet titandioksid, E171, blir nå forbudt å bruke i matvarer og godteri. Foto: Geir Olsen / NTB
FORBUDT: Stoffet titandioksid, E171, blir nå forbudt å bruke i matvarer og godteri. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

E171 er et hvitt fargestoff som brukes i blant annet brus, iskrem, tyggegummi og godteri. Tilsetningsstoffet var tidligere godkjent, men i fjor gjorde den europeiske matsikkerhetsmyndigheten EFSA en ny vurdering av stoffet.

Ifølge den nye beslutningen kan det ikke utelukkes at fargestoffet kan skade kromosomer og forårsake mutasjoner. Godkjenningen av tilsetningsmiddelet er nå derfor fjernet.

– Maten skal være sikker å spise, og det er bra at EU nå følger opp den nye beslutningen av titandioksid og inndrar godkjenningen, sier Sofia Ardell, som leder avdelingen for EU-samordning og eksport i det svenske mattilsynet Livsmedelverket.

Produsenter kan fortsatt bruke stoffet i en overgangsperiode til 7. august i år, men norske produsenter er allerede godt i gang med å fjerne det fra sine produkter.

Fjernes i Norge

I november i fjor uttalte Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Orkla, til DinSide at arbeidet med å fjerne E171 fra deres produkter har hatt høy prioritet, og selskapet har fjernet det fra alle egenproduserte matvarer. Blant dem er Idun dressing, Nidar sjokolade og Solidox tyggegummi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer