EU-krav gir billigere bredbånd

EU vil nå pålegge teleselskaper over hele Europa å åpne sine linjer for andre selskaper. Telenor vil bli presset til å senke prisene som konkurrenter som NextGentel og Catch betaler. Billigere surfing er resultatet.

Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen er arbeidet med EUs nye telelov, som skal omfatte all elektronisk kommunikasjon.

Billigere

EUs overordnede mål er å øke konkurransen. De vil derfor ha slutt på at enkelte selskaper dominerer for mye i et marked.

Virkemiddelet er fjerne gigantselskapenes mulighet til å ta ågerpriser for leie av Internett-linjene. EØS-avtalen gjør at dette vil gjelde også i Norge.

- Dette kan bety at Post- og teletilsynet kan pålegge dominerende selskaper, for eksempel Telenor, å senke disse prisene, sier Eva Hildrum, ekspedisjonssjef i post- og teleavdelingen i Samferdselsdepartementet.

Før sommeren

Både NextGentel og Catch Communications har lenge hevdet at de betaler for mye for leie av Telenor-linjene. De leier nemlig linjene av Telenor på kommersielle vilkår, og betaler priser deretter.

Den nye Teleloven, som skal behandles og vedtas i Stortinget før sommeren, vil gi slike mindre selskaper bedre vilkår i konkurransen om kundene. Men det er ikke snakk om sterkere regulering.

- Det kan kanskje virke slik, men realiteten er at EU vil regulere Internett-markedet på kort sikt for å etablere reell konkurranse på lang sikt. Du kan si det slik at EU vil regulere i overgangsperioden, sier Hildrum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer