EU-krav gir billigere bredbånd

EU vil nå pålegge teleselskaper over hele Europa å åpne sine linjer for andre selskaper. Telenor vil bli presset til å senke prisene som konkurrenter som NextGentel og Catch betaler. Billigere surfing er resultatet.

Publisert
Sist oppdatert

EU-krav gir billigere bredbånd

  1. DinSides surfekalkulator


Bakgrunnen er arbeidet med EUs nye telelov, som skal omfatte all elektronisk kommunikasjon.

Billigere

EUs overordnede mål er å øke konkurransen. De vil derfor ha slutt på at enkelte selskaper dominerer for mye i et marked.

Virkemiddelet er fjerne gigantselskapenes mulighet til å ta ågerpriser for leie av Internett-linjene. EØS-avtalen gjør at dette vil gjelde også i Norge.

- Dette kan bety at Post- og teletilsynet kan pålegge dominerende selskaper, for eksempel Telenor, å senke disse prisene, sier Eva Hildrum, ekspedisjonssjef i post- og teleavdelingen i Samferdselsdepartementet.

Før sommeren

Både NextGentel og Catch Communications har lenge hevdet at de betaler for mye for leie av Telenor-linjene. De leier nemlig linjene av Telenor på kommersielle vilkår, og betaler priser deretter.

Den nye Teleloven, som skal behandles og vedtas i Stortinget før sommeren, vil gi slike mindre selskaper bedre vilkår i konkurransen om kundene. Men det er ikke snakk om sterkere regulering.

- Det kan kanskje virke slik, men realiteten er at EU vil regulere Internett-markedet på kort sikt for å etablere reell konkurranse på lang sikt. Du kan si det slik at EU vil regulere i overgangsperioden, sier Hildrum.


Kostnadsorientert

EU vil ha et mer fleksibelt regelverk som skal sikre at teleselskapene opererer med såkalte "kostnadsorienterte priser" overfor konkurrenter.

Dagens norske lovverk sier at et selskap må ha mer enn 25 prosent markedsandel for å ha "sterk markedsstilling".

Hildrum understreker at myndighetene ikke kan si at Telenor er i en slik posisjon uten nærmere markedsanalyser.

- EUs nye telelov gir klare regler for dette, men alle medlemslandene samt ESA må være enige i at et selskap har "sterk markedsstilling" før noe kan gjøres, sier Eva Hildrum, som understreker at det foreløpig er vanskelig å si sikkert hvilke konsekvenser endringene får.

Avviser

Innad i EU har det vært uenighet om saken. Erkki Liikanen, EUs teledirektør, har gått mot regelverket. Europeiske telegiganter som France Telecom og Deutsche Telekom har drevet intens lobbyvirksomhet. Men uten resultat.

Telenor tar endringene til etterretning. Selskapet mener ikke overraskende at de ikke krever for høye priser av konkurrenter.

- Vi har allerede kostnadsorienterte priser i dag. Det gjelder både utleie av linjer og operatøraksess, hevder Kristin Paus, pressetalskvinne i Telenor Networks.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer