EU-nei til snus

EU-domstolen har bestemt at det 12 år gamle forbudet mot snus kan opprettholdes.

Publisert
Sist oppdatert

Den Luxembourg-baserte domstolen sier i en uttalelse at forbudet beskytter helsen til innbyggerne i medlemslandene.

Dommen betyr at Sveriges største snusprodusent, Swedish Match, ikke kan selge snus utenfor Norden. De kan dermed glemme å rekruttere nye nikotinslaver i det engelske og tyske markedet, som de hadde håpet på. Selskapet omsetter for 13 milliarder svenske kroner i året, melder Bloomberg.

Sverige forhandlet seg til et unntak fra regelen da de ble EU-medlemmer i 1995. Norge har også fått lov til å selge snus.

Styreformann Sture Lindmark i European Smokeless Tobacco Council sier til Bloomberg at han er veldig skuffet over dommen, og mener retten har vært mer opptatt av å forsvare forbudet enn å se om det er forenlig med EUs lovgivning.

Europakommisjonen pekte på at snus øker risikoen for kreft da den foreslo forbudet, men Swedish Match sier det ikke er bevist at snus øker kreftrisikoen, og dermed kan redde liv fordi det kan hjelpe folk å stumpe røyken.

Bruker du snus? Da har du kanske interesse av disse sakene:

GLEM SNUS VED RØYKESLUTT

HELSEFARLIG SNUS

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer