Sommertid og vintertid

EU-parlamentet vil ha slutt på å stille klokka

Et flertall i EU-parlamentet sier ja til å avvikle ordningen med å stille klokka fram og tilbake hvert halvår fra 2021.

KAN VELGE: EU-parlamentet har stemt for å droppe sommer- og vintertid. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
KAN VELGE: EU-parlamentet har stemt for å droppe sommer- og vintertid. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vedtaket innebærer imidlertid ikke at saken er avsluttet. EUs ministerråd må først bli enig om et felles ståsted før sluttforhandlingene kan starte, et arbeid som ennå ikke er i gang.

I EU-parlamentets vedtak heter det at det skal være opp til medlemslandene selv å bestemme om de vil låse seg til sommertid eller normaltid (populært kalt vintertid).

– Et plaster på såret med lysere kvelder

Medlemslandene må innen april neste år varsle EU-kommisjonen om sitt valg, slik at alle landenes beslutninger koordineres før ordningen trer i kraft i 2021.

Det betyr at du fortsatt må stille klokka fram førstkommende søndag 31. mars.

– Mange har håpet på at det snart blir slutt på klokkestillingen. Det blir det altså foreløpig ikke. Et plaster på såret er at vi får lysere kvelder. Det er godt nytt for både A- og B-mennesker, sier nærings- og «tidsminister» Torbjørn Røe Isaksen (H).

Fra venstre: Tidssjef i Justervesenet Harald Hauglin, journalist Jon Henrik Haraldsen, programleder Siri Kristiansen og tidsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Nærings og fiskeridepartementet
Fra venstre: Tidssjef i Justervesenet Harald Hauglin, journalist Jon Henrik Haraldsen, programleder Siri Kristiansen og tidsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Nærings og fiskeridepartementet Vis mer

Forslag dukket opp i meningsmåling

Hvis EU-kommisjonen vurderer det slik at det blir problemer med overgangen, vil den iverksette en tolv måneders forsinkelse.

– Det er mange meninger om å stille klokka. Dette er noe som vekker engasjement hos veldig mange. Ikke minst småbarnsforeldre, som meg selv. Det blir spennende å se hva EU lander på, sier Isaksen.

Tirsdagens vedtak i EU-parlamentet kommer etter at transportkomiteen tidligere denne måneden sa ja til endringen. Komiteens behandling var igjen en konsekvens av forslag fra EU-kommisjonen i fjor som følge av en meningsmåling blant EU-borgere. Målingen, som fant sted på internett og hvor flesteparten av svarene kom fra tyske borgere, viste stor støtte til å gjøre slutt på vekslingen hvert halvår.

Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916 for å få lys en time lenger på kveldene om sommeren. I Norge har vi hatt sommertid siden 1980.

Hvor kommer den offisielle tiden fra?

Klokken drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på pluss/minus 0,1 mikrosekund.

Under bakken hos Justervesenet på Kjeller finner vi Norges offisielle tid.

I tidslaboratoriet der inne er det fire atomklokker som teller sekunder, og som altså er med på å bestemme Norges offisielle tid.

Dinside har besøkt tidslaboratoriet og sett hvordan dette virker. Du kan lese mer og se flere bilder derfra, i denne artikkelen.

Kort fortalt virker det slik: Tradisjonelt har tiden vært knyttet til solens gang - og direkte til «Greenwich Mean Time» (GMT). Fordi jorden ikke roterer helt jevnt, var dette imidlertid ikke nøyaktig nok. Derfor ble «International Atomic Time» (TAI) etablert - og dette er altså basert på definisjonen som vi har beskrevet ovenfor, som har vært slik siden 1967.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer