Euroen ti år

Euroen kan feire ti års bursdag nå i mai.

Publisert
Sist oppdatert

Ti år etter at vedtaket ble gjort, feirer EU innføringen av myntenheten euro som en stor suksess. Om få år vil antallet europeiske land med felles valuta være doblet.

Det var ikke lite kontroversielt da EUs ledere på sitt toppmøte i mai 1998 ble enige om hvilke land som skulle ta i bruk den nye valutaen fra nyåret 1999.

I Tyskland var for eksempel skepsisen stor til å bytte ut D-marken, selve symbolet på den økonomiske velstanden i etterkrigstiden, med den nye valutaen. På den andre siden av kanalen møtte nyskapningen et kontant nei.

Men foruten Storbritannia, Danmark og Sverige gikk alle de øvrige tolv daværende EU-landene med i den siste fasen av Den økonomiske og monetære unionen (ØMU).

To nye euroland

Suksess

De første tre årene var euroen bare en elektronisk valuta, med faste vekslingskurser til de nasjonale valutaene. Deretter begynte produksjonen av selve myntene og sedlene, som ble tatt i bruk 1. januar 2002, og Europa ble ikke det samme.

Her i mai feires det at euroen har vært i bruk i ti år.
Her i mai feires det at euroen har vært i bruk i ti år. Vis mer


- Hvis euroen ikke hadde eksistert nå, måtte man ha funnet den opp, sier direktør Daniel Gros ved Center for European Policy Studies i Brussel til NTB.

Han mener euroens største suksess er den stabiliteten den har gitt landene i eurosonen - og landene rundt, med lav inflasjon og fallende arbeidsløshet som nøkkelord.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR er enig.

- Euroen har vært en suksess, særlig på det finansielle området. Den er nå godt etablert som en hovedvaluta på linje med dollar, pund og yen, sier han til NTB.

Dollar - død eller dyrbar?

Sterk euro

Dørum mener man kan lese ut av dagens valutakurser hvilken tillit markedet har fått til den ferskeste av de store verdensvalutaene.

- Det at euroen er så sterk som den er nå, er kanskje mer et speilbilde av dollarens svakhet enn av euroens styrke. Men hadde markedet ikke hatt den tilliten man faktisk har til euroen og den europeiske sentralbanken, er det ikke åpenbart at dollaren hadde falt så mye som den har gjort, sier Dørum.

Onsdag legger EUs finanskommissær Joaquin Almunia fram en bred rapport om euroen og ØMUs første ti år.

Foruten en hyllest til hva man faktisk har oppnådd, vil rapporten ta for seg utfordringene euroen står foran framover.

Euroen - velbrukt og sunn

Fordobles

Ikke minst innlemmelsen av de nye EU-landene i samarbeidet er en stor utfordring, noe som om få år vil ha doblet antallet Euro-land fra 12 i starten til 24 når Romania og Bulgaria vil være klare noen år fram i tid.

Men trolig bekymrer Almunia seg mest for hvordan euroen fungerer internt.

Et ankepunkt mot samarbeidet er at det i mindre grad enn ventet har effektivisert tjenestesektoren i medlemslandene.

- Den har heller ikke innfridd på konkurransen mellom finansmarkedene, konstaterer Dørum.

Euroen er også blitt beskyldt av forbrukerne for å ha bidratt til høyere priser i butikkene, men det mener Gros er en myte

- Den ga kanskje noe høyre priser i starten, men ikke nå. Folk murrer litt, men når du se hvor mye folk reiser, tror jeg ingen ville tilbake til all vekslingen, sier han.

Mer økonomistoff:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer