Euroen ti år

Euroen kan feire ti års bursdag nå i mai.

Publisert
Sist oppdatert

Ti år etter at vedtaket ble gjort, feirer EU innføringen av myntenheten euro som en stor suksess. Om få år vil antallet europeiske land med felles valuta være doblet.

Det var ikke lite kontroversielt da EUs ledere på sitt toppmøte i mai 1998 ble enige om hvilke land som skulle ta i bruk den nye valutaen fra nyåret 1999.

I Tyskland var for eksempel skepsisen stor til å bytte ut D-marken, selve symbolet på den økonomiske velstanden i etterkrigstiden, med den nye valutaen. På den andre siden av kanalen møtte nyskapningen et kontant nei.

Men foruten Storbritannia, Danmark og Sverige gikk alle de øvrige tolv daværende EU-landene med i den siste fasen av Den økonomiske og monetære unionen (ØMU).

To nye euroland

Suksess

De første tre årene var euroen bare en elektronisk valuta, med faste vekslingskurser til de nasjonale valutaene. Deretter begynte produksjonen av selve myntene og sedlene, som ble tatt i bruk 1. januar 2002, og Europa ble ikke det samme.

- Hvis euroen ikke hadde eksistert nå, måtte man ha funnet den opp, sier direktør Daniel Gros ved Center for European Policy Studies i Brussel til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer