Eventyrprinsesser gir barn dårlig selvbilde

Det er ikke bare popstjerner som ødelegger selvbildet vårt. Nå anklager forskere også eventyrfigurene for å fokusere for mye på utseendet.

Publisert
Sist oppdatert

Med brystfagre popprinsesser og vakre skuespillere virker de klassiske eventyrene til sammenligning ufarlige for barn, men det er ikke alle enige i.Forfatterne av en ny rapport advarer om at mange eventyr burde leses med en viss forsiktighet.

Skjønnhet er problemet - Eventyr som leses av millioner av barn sier at det lønner seg å være vakker, sier Liz Grauerholz, sosiolog ved Purdue University, til MSNBC.com.

Sammen med Lori Baker-Sperry, professor i kvinnestudier ved Western Illinois University, har hun funnet ut hvordan skjønnhet er beskrevet i klassiske eventyr av brødrene Grimm.

- Det er viktig å forstå budskapene barna våre får om tradisjonelle kjønnsroller, spesielt i en tid da kvinner er oppmuntret til å være selvstendige, og heller satse på hjerne enn skjønnhet, sier Grauerholz.

Unge, vakre prinsesser som Askepott, Snøhvit og Tornerose, preger eventyrene. Forskernes analyser viser at 94 prosent av brødrene Grimms eventyr annerkjenner utseende, da spesielt for kvinner.

De eventyrene som er mest populære, er de som i størst grad anerkjenner kvinnelig skjønnhet. I følge studien er Askepott det eventyret som forekommer i flest bøker og filmer, i tillegg til at det inneholder det høyeste nummeret av kommentarer om skjønnhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer