Evig varer kun det eide

I en verden hvor alt strømmes, eier du ingenting.

UTEN FORVARSEL: Musikken din, filmene dine, underholdningen din – alt kan forsvinne om du bruker strømmetjenester. For du eier ikke innholdet selv.  Foto: ALL OVER PRESS
UTEN FORVARSEL: Musikken din, filmene dine, underholdningen din – alt kan forsvinne om du bruker strømmetjenester. For du eier ikke innholdet selv. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg at du sitter i egen stue og hører på favorittplata di. Plutselig går døra opp, en mann fra plateselskapet stormer inn, tar CD-en ut av spilleren og knuser den.

Se for deg at du ligger i senga med siste kapittel av en krimbok. Morderen skal avsløres. Inn kommer en kvinne fra forlaget, river boka ut av hendene dine og kaster den ut vinduet.

Se for deg en verden hvor du ikke lenger eier noe av underholdning. Hvor alt er på lån. Og hvor alt kan forsvinne uten forvarsel.

Du lever i en slik verden allerede.

Leie, ikke eie

Strømming har på kort tid blitt måten svært mange nordmenn nyter underholdning. Først ut var musikk, med tjenester som Spotify og Wimp. Så fulgte film og TV-serier, med blant andre Netflix, HBO Nordic, Viaplay og TV2 Sumo.

BORTE VEKK: Regelmessig kan du lese slike artikler, om filmene som ikke lenger vil være tilgjengelige på Netflix.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BORTE VEKK: Regelmessig kan du lese slike artikler, om filmene som ikke lenger vil være tilgjengelige på Netflix. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Denne uka har vi lest om to nye produkter som skal bli strømmemat: Bøker og spill.

Bokgiganten Cappelen Damm lanserer snart «Spotify for e-bøker», som lar deg strømme så mange bøker du vil for en fast månedspris. Og Sony har begynt testingen av deres Playstation Now, som lar deg leie ett og ett spill, strømmet direkte fra deres servere.

Fordelen med alt dette: Pris og tilgjengelighet.

Ulempen: Du leier tilgangen på et bibliotek, uten å eie biblioteket. Resultatet kan bli stygt.

Vips, så var det borte

Selv opplevde vi det først på musikk. Allerede i 2011 skrev vi artikkelen «Låter forsvinner fra Spotify», etter at hele album og artister plutselig forsvant fra Spotify-spillelistene våre.

Vi fikk for alvor opp øynene for forskjellen mellom en CD-hylle og en Spotify-konto. Vi hadde leid tilgangen til svenskenes CD-hylle, uten å kjøpe CD-ene.

Heller ikke strømmeselskapene kjøper innholdet de tilbyr – bruken lisensieres gjennom avtaler skrevet av et kobbel med jurister og rettighetsryttere. Som alle har én interesse: Å tjene mest mulig penger.

BORTE VEKK: Vi hørte mye på lydsporet til filmen "Pi" på Spotify. Inntil det plutselig bare var to låter tilgjengelig.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BORTE VEKK: Vi hørte mye på lydsporet til filmen "Pi" på Spotify. Inntil det plutselig bare var to låter tilgjengelig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


«Ble det ikke noen suksess å legge ut filmen på Netflix? Ikke noe problem; da fjerner vi den. Vil vi selge rettighetene til å vise denne TV-serien for alltid? Selvfølgelig ikke, vi lisensierer den én måned av gangen

Derfor har du ingen garanti for at plata du koser deg med i kveld, kan høres på bussen til jobb i morgen.

Snarere tvert i mot har du nærmest en garanti for at innholdet stadig vil endres. Du har allerede godtatt vilkårene som sier at tjenestene kan gjøre akkurat som de vil, når de vil, uten å fortelle deg hvorfor.

Fyll hyllene

Vi hører kommentarfeltet allerede: «Det er derfor jeg bruker Pirate Bay!».

Og vi skal ikke nekte for at piratene har et lite poeng. Krav om internettoppkobling er fortsatt et stort hinder, og kopibeskyttelse (DRM) kan fortsatt være håpløst tungvint. Vil du ha full kontroll, er det ingenting som slår en god, gammel fil.

Men å kopiere andres åndsverk løser ingenting. Forbrukere stemmer med klingende mynt, ikke fraværet av dem.

Ole Petter Baugerød Stokke er journalist hos Dinside. Foto: PER ERVLAND
Ole Petter Baugerød Stokke er journalist hos Dinside. Foto: PER ERVLAND Vis mer


For det finnes mange lovlige tjenester som lar deg laste ned innhold du virkelig eier.

Apples iTunes fjernet alle kopisperrene på musikk i 2009. DRM-frie spill selges av GOG.com. Bøker selges fortsatt i bokbutikken. Og i Norge er det fullt lovlig å kopiere egne fysiske filmer eller CD-er for eget bruk.

Men vi strømmer selv. Vi er late. Samtidig passer vi på å fylle hyllene med fysiske kopier av våre favorittplater, -filmer, -bøker og -spill. Da kan vi bruke dem når borettslagets fiberlinje nok en gang er nede. Vi kan låne dem bort. Vi kan kopiere dem.

Og vi kan jage bort alle som prøver å ta dem fra oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer