Expert på prissetting?

Vi blir til stadighet bedt om å "sjekke prisen" i el-kjedenes reklameaviser. Vi tok dem på ordet.

Expert på prissetting?
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Forbrukerombudets knusende vedtak mot Elkjøp i 2001, har reklameavisene til de store, norske el-kjedene stort sett vært rensket for reklameslagord som "salg", "nå kun" og "pris nå".

Det skyldes rett og slett at de ikke har lov til å bruke disse uttrykkene om produkter som ikke har noen før-pris, en aktivitet som reguleres av markedsføringsloven § 3.

Når det ikke lenger er lov å benytte for eksempel salg til å selge produkter med uforandret pris, må en ty til andre, litt mer subtile virkemiddel. Det kan for eksempel dreie seg om å skrive "Nå braker det løs!" med store bokstaver på reklameavisens forside, uten at det egentlig er klart hva som braker løs, eller en kan benytte seg av et nyere virkemiddel:

Å sette et stempel med "Sjekk prisen" på utvalgte varer.

Det er en påstand det skal godt gjøres å forby, ettersom el-kjedene tilsynelatende ikke gjør noe annet enn å be potensielle kunder om å legge merke til prisen, eventuelt sammenlikne den med konkurrentenes priser. Den psykologiske effekten er likevel opplagt: Kjedene ber oss vel ikke om å legge merke til akkuratdenne prisen hvis ikke den er oppsiktsvekkende på en eller annen måte?

Vi har derfor valgt å ta el-kjedene på ordet, og tar i denne artikkelen for oss Experts tilbudsavis for uke 32. Etter å ha valgt ut noen tilfeldige produkter fra avisa med "Sjekk prisen"-stempel, har vi sammenliknet prisen på brunevarene opp mot enkelte av konkurrentenes priser.

Les også: Slik blir du lurt uten at du vet det

1. HP CQ60405 bærbar PC til 3999 kroner

Denne laptopen med 15.6", 3GB minne og 320GB harddisk er den første varen som er merket med "Sjekk prisen" i tilbudsavisa vi har sjekket, og pryder også forsiden.

En rask sjekk på hjemmesiden til produsenten avslører at HP oppgir veiledende pris på produktet til nettopp 3999 kroner. Prisen vi blir bedt om å sjekke er med andre ord ikke lavere enn den produsenten selv oppgir.

2. LG 50" LQ50PQ200R plasma-TV til 6899 kroner

Prisen på denne 50-tommers LG-flat-TVen finnes også på forsida, og her har Expert litt bedre grunnlag for å be om en prissjekk.

Net On Net selger riktignok samme TV drøye hundrelappen rimeligere - 6790 kroner -, men med frakt vil prisen havne på omtrent det samme.

Elkjøp har TVen til 7495, mens Komplett.no selger LQ50PQ200R fem kroner rimeligere, det vil si 7490 kroner. Her må du derimot legge til frakt.

3. Samsung BDP1580XEE Blu-ray-spiller til 1899 kroner

FAKSIMILE fra Experts tilbudsavis for uke 32.
FAKSIMILE fra Experts tilbudsavis for uke 32. Vis merDette er en oppdatert utgave av en av Samsungs aller første Blu-ray-spillere, BDP1500, og er altså merket med "Sjekk prisen"-vignetten i Experts tilbudsavis.

Et raskt søk viser at både Elkjøp (og Lefdal) og MPX.no har samme spiller til en billigere penge, med priser på henholdsvis 1695 og 1690 kroner (bestiller du fra MPX.no må du legge til en drøy hundrelapp i frakt).

4. Nikon Coolpix L19 kompaktkamera til 799 kroner

Dette er et ganske enkelt og greit digitalkamera i økonomiklassen, og her holder Expert seg i tetsjiktet - men de vinner ikke.

Elkjøp har også L19 til 799 kroner, vel å merke bare i rosa utgave, så hvis du liker store biler, store flatskjermer og store pistoler, og skal ha kameraet selv, bør du nok oppsøke Expert for å spare en hundrelapp (L19 i sølv koster 890 kroner hos Elkjøp og Lefdal).

5. HP CQ5012 stasjonær PC til 3999 kroner

Denne PCen ser ikke ut til å eksistere i HPs offisielle norske utvalg, men finnes likevel i katalogene til andre nettbutikker - og altså hos Expert.

Komplett.no har samme maskin til 3795 kroner, Mpx.no slår av fem kroner og selger CQ5012 til 3790 kroner, mens Best Buy og Datakjeden har HPs budsjett-PC til henholdsvis 3819 og 3875 kroner.

Merk at du må legge til frakt på alle prisene til nettbutikkene.

6. Philips 42PFL3404D 42" LCD-TV til 5999 kroner

Expert på prissetting?Her har sannsynligvis Expert begått en aldri så liten trykkfeil. Philips sin 42-tommer med betegnelsen 42PFL3404D har nemlig ikke full HD, slik det står i annonsen, det er det modellen som heter 42PFL3604D som har - og det er nok den Expert faktisk selger. De annonserer nemlig med "full HD".

Er det grunn til å sjekke prisen? Elkjøp og Lefdal selger samme tv til 5995 kroner, så her skiller ikke Expert seg ut fra to av sine hovedkonkurrenter.

Sammenlikner en derimot med Best Buy, kommer Expert heldigere ut - der koster TVen 6699 kroner.

Ellers er dette en TV som omtrent ikke finnes i distribusjon blant norske nettbutikker, og dermed er det også vanskelig å foreta noen omfattende prissjekk.

JVC GZMG610 videokamera til 2499 kroner

Prisen på JVCs rimelige videokamera er det faktisk grunn til å sjekke ut hos Expert, ettersom det er langt rimeligere her enn hos blant annet Best Buy og Amentio.

Sistnevnte er flere ganger kåret til Norges rimeligste nettbutikk, men skal likevel ha 2925 kroner (pluss frakt) for GZMG610. Best Buy vil ha 2979 kroner.

Dette er også et produkt det er vanskelig å finne andre steder, men du sparer i det minste rundt 500 kroner sammenliknet med de to butikkene vi har funnet med kameraet i varelista.

Utfordring å sjekke priser

Sammenlikning av priser burde i utgangspunktet være en ganske smal sak, men når produktbetegnelsene består av åtte tilsynelatende vilkårlige tegn, og det i tillegg finnes ørsmå variasjonen innenfor hver produktgruppe der kanskje en eller to tegn byttes ut, er prissjekker en krevende øvelse - også for deg som forbruker.

Expert har for eksempel vignetten "sjekk prisen" på en flerfunksjonsskriver fra HP (HPPSF2280) til 399 kroner. Denne finnes per dags dato ikke i HPs norske sortiment, og den eneste andre aktøren vi har klart å finne som har skriveren er Best Buy, hvor skriveren koster 499 kroner (pluss frakt).

Best Buy eies forøvrig av Expert.

Hvis det knapt finnes andre aktører som selger et produkt, er det naturlig nok vanskelig å sammenlikne priser. Det er følgelig vanskelig å si om at akkurat dette produktet er billigere i akkurat denne butikken eller kjeden.

Har du funnet liknende priseksempler? Hva synes du som "Sjekk prisen"-annonseringen til el-kjedene? Si din mening i forumet under!

Prissjekken er foretatt 11. og 12. august 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer