Experts prisrobot betyr ikke at Expert alltid er billigst

Det har heller aldri vært meningen. Se selv.

FORKLARER ROBOTEN: Dinside har bedt administrerende direktør Anders Nilsen i Expert forklare oss deres nye «robot». Foto: EXPERT / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FORKLARER ROBOTEN: Dinside har bedt administrerende direktør Anders Nilsen i Expert forklare oss deres nye «robot». Foto: EXPERT / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«NORGES RÅESTE PRISROBOT» roper den siste kundeavisa til Expert.

«Den sjekker konkurrentenes nettpriser døgnet rundt og oppdaterer alle våre 120 butikker med de samme lave prisene som på expert.no!» står det videre.

Noen tolker dette som en prisgaranti; at denne «roboten» skal sørge for at Expert er billigst, både på nett og i butikk.

Dinside har blitt kontaktet av lesere med tilbakemeldinger som «men dette produktet er faktisk billigere et annet sted!», og vi har sett misforståelsen på Experts Facebook-sider.

Men Expert har aldri sagt at roboten skal sørge for at de alltid er billigst.

LES OGSÅ: Expert-kunder skulle få 100 kroner i rabatt, handlet gratis

«Ofte billigst»

IKKE BILLIGST: Expert har aldri påstått at de alltid skal være billigst, bare at de orienterer seg i markedet og har lik pris på nett og i alle fysiske butikker.
IKKE BILLIGST: Expert har aldri påstått at de alltid skal være billigst, bare at de orienterer seg i markedet og har lik pris på nett og i alle fysiske butikker. Vis mer

- Expert sier at roboten skal sjekke konkurrenter, og sørge for at prisene «alltid er oppdatert mot markedets laveste priser». Betyr dette at dere alltid skal være billigst?


- Vi vil alltid legge oss lavt i pris, og ofte billigst. Men roboten tar også hensyn til om produktene er på lager. Er de ikke mulig å kjøpe, tar vi ikke hensyn til prisen på det aktuelle produktet, skriver administrerende direktør Anders Nilsen i Expert til Dinside.

- Er dere redd for at folk oppfatter roboten som en garanti for at dere alltid er billigst?

- Verdien for kundene er at de får dagsferske nettpriser i butikk, og så god pris at Expert alltid bør være et alternativ. Vi har i flere år scoret høyt i pristester. Det at vi nå har de samme lave prisene i butikk, gjør at en av Norges billigste nettbutikker innen elektronikk har inntatt våre butikker, fortsetter han.

Vi har sjekka prisene

Expert garanterer altså ikke å være billigst, bare at prisene på Expert.no skal være justert etter markedet, og at alle deres fysiske butikker har samme pris som nettbutikken. Så hva er da resultatet av den automatiserte prisjusteringen Expert kaller en «revolusjon»?

Vi sjekka Experts priser på 10 av Prisjakts mest oppsøkte varer akkurat nå, opp mot hovedkonkurrentene Elkjøp og Komplett, samt den aller billigste:

 ExpertElkjøpKomplettbilligst 
iPhone 6S6.3886.6957.1906.349CDON.com
GoPro Hero44.7884.7884.7894.295skvis.no*
PS4-kontroller529529599475spillsjappa.no
Galaxy S76.6886.6896.7255.990multicom.no
DJI Phantom 415.94415.94415.94915.944Dustin, Elkjøp, Expert, Lefdal
Apple TV1.3211.3271.6491.321Expert, Siba, Netonnet
iPad Air 23.9893.9904.1903.737telefonbutikken.no*
Bose QuietComfort 252.9312.9312.9292.890mus-mag.no
Gear VR1.1991.2951.090899proshop.no
Fitbit Charge HR1.2331.2331.3991.198Clas Ohlson
snittpris4.5014.5424.6514.310 
(*utsolgt, alle priser er uten frakt)


Sjeldent aller billigst

Vi har sett det før, og vi ser det igjen: På de mest populære produktene er det minimal forskjell, ofte få kroner, som skiller prisene hos de store aktørene.

Mer om prisroboten

 • - Så konkret som mulig; hva er det denne «roboten» egentlig gjør?
 • - Prisroboten overvåker priser og lagerstatus til konkurrenter kontinuerlig, og oppdaterer Expert sine priser automatisk, svarer administrerende direktør Anders Nilsen i Expert.
 • - Hvilke konkurrenter snakker vi om?
 • - Dette kan variere per sektor, produktgruppe, produkt og konkurransesituasjon. Vi kan programmere roboten ved behov, til å være mer eller mindre aggressiv på ett eller flere produkter, eller mot en eller flere konkurrenter.

  • Expert har den laveste prisen, av de tre hovedkonkurrentene, på åtte produkter.
  • Men på fire av disse produktene har de lavest pris sammen med Elkjøp.
  • På bare to produkter har Expert den absolutt laveste prisen på markedet. Men i ingen av disse tilfellene er de alene om prisen.
  • De aller laveste prisene er det ofte små, relativt ukjente nettbutikker som har.
  • Ser du på snittprisen ser du at Expert absolutt ligger på linje med resten av markedet. Og i snitt under sine to største konkurrenter.
  De store kjedene følger hverandre med argusøyne. Det har de alltid gjort, og det vil de alltid gjøre – med eller uten roboter. Så vil du finne den billigste prisen, må du være din egen prisrobot – og sjekke selv.

  LES OGSÅ:
  Dokumentet som avslørte hvordan Expert solgte trygghetsforsikring
  Kjøpte minnepinne på Elkjøp, fikk bilder av andres nakne barn
  Expert-kunder skulle få 100 kroner i rabatt, handlet gratis

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer