En rask sjekk av bankenes tilbud viser at du må ta skattefordelene til hjelp hvis du skal få noen rente å skryte av. For tiden er det to typer sparing som gir slike skattefordeler: Boligsparing for ungdom (BSU) og Individuelle pensjonsavtaler (IPA)
28 prosent skattefradrag
Sparer du i IPA-løsninger (individuelle pensjonsavtaler) i bank, gir skattefradraget deg et pent påslag i bankrenten - til du tar pengene ut som pensjonist.
Du kan spare inntil 40.000 kroner per år, og trekke sparebeløpet fra din alminnelige inntekt, slik at du reduserer skatten med 28 prosent av alt du sparer. Bankrenten på IPA-løsninger vil ligge på omtrent 3 prosent fra midten av oktober. Du betaler ikke inntektsskatt av avkastningen av IPA-midler så lenge pengene ikke tas ut, og heller ikke formuesskatt av det du har spart (inklusive avkastning). Ulempen er at du binder midlene dine frem til du fyller 64 år. Les mer om IPA her.
Minst 20 prosent med BSU
Med et skattefradrag på 20 prosent av sparebeløpet og forholdsvis kort bindingstid, peker BSU seg ut som det beste alternativet for deg som vil spare i bank. Les mer om BSU her. Etter at Norges Bank satte ned renten i forrige uke er det få banker som har bestemt seg for hva de nye rentesatsene vil bli, og enda færre som har oppdatert nettsidene sine med de nye prisene. Vi gir deg derfor her et knippe priser som vil gjelde fra oktober i banker som tradisjonelt tilbyr gode innskuddsrenter:
Binde sparerenta?
Fastrente på innskudd er de minst appetittvekkende tilbudene fra bankene. DnB har tatt konsekvensen av at de ikke frister overhodet, og sluttet å tilby fast rente på innskudd.
- De faste rentene på to års sikt er nå så lave at kundene ikke er interessert, forteller Olaug Hantveit, produktsjef i DnB.
Og vi forstår hva hun mener. Flere banker tilbyr nå 3,5 prosent flytende rente. Hvis man ikke er overbevist om at renten skal enda lengre ned, har man fint lite å vinne på å binde innskuddsrenten.