Få bedre rente eller bytt bank

Finansportalen maner til å bruke forbrukermakten.

Pengemarkedsrentene, eller NIBOR, går nedover. Vil banken dele fortjenesten med deg? Foto: Tuva Moflag
Pengemarkedsrentene, eller NIBOR, går nedover. Vil banken dele fortjenesten med deg? Foto: Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid stor spenning knyttet til Norges Bank rentemøter. Mange tror nemlig at endringer i styringsrenten betyr opptur eller nedtur for lånekunder.

Dessverre er det bare delvis sant.

Prisen på lånet ditt

Styringsrenten i Norge er renten på bankenes innskudd opp til en viss kvote i Norges Bank. Endringer i Norges Banks styringsrente vil normalt ha sterk betydning for bankenes innskudds- og utlånsrenter.

Men det er pengemarkedsrenten (NIBOR) som til syvende og sist bestemmer prisen på boliglånet ditt.

Pengemarkedsrenten er renten banker og kredittinstitusjoner betaler for å låne penger seg i mellom. Kort forklart er pengemarkedsrenten styringsrenten pluss et påslag for risikoen. De senere års turbulens i de internasjonale finansmarkedene har økt dette risikopåslaget. Prisen for penger gikk med andre ord opp.

Bankene har også vært raske til å fremsette denne forklaringen når utlånsrenten ikke settes ned i takt med styringsrenten. Da viser de til at pengemarkedsrenten kan være uendret selv om styringsrenten har blitt satt ned.

Men nå er situasjonen helt annerledes. Styringsrenten har ligget i ro på 1,5 prosent siden mars i år. Pengemarkedsrenten har nemlig gått nedover de siste månedene. Det betyr at prisen på penger har gått ned, og bankenes rentemargin (fortjeneste på lån) har gått opp. Bankene altså tjener mer penger når de opprettholder rentenivået på utlån.

Bankene holder igjen

Nordea har ingen planer om å sette ned renten. De forklarer dette med at de også finansierer boliglån med langsiktige finansieringskilder.

– Vi finansierer boliglån fra mange forskjellige kilder. Finansiering med 5 og 10 års løpetid er dyrere enn kortsiktig finansiering, og det gjenspeiles i rentenivået på boliglån, forklarer Jørgen Lønnquist, kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

– Det er summen av styringsrenten, pengemarkedsrenten og konkurransesituasjonen som bestemmer utlånsrenten til Nordea, avslutter Lønnquist.

Og i forhold til konkurransesituasjon kan det virke som at alle banker sitter på gjerdet og nyter godt av de gode rentemarginene.

Bytt bank hvis du er misfornøyd med renten

Oppfordringen fra Finansportalen er derfor klar: Bare forbrukermakt kan gi bedre bankpriser.

– Bruker ikke husholdningene sin forhandlingsmakt gjennom aktiv bruk av offentlige markedsportaler som Finansportalen, Telepriser og Kraftprisoversikten til å oppnå konkurransedyktige priser vil vi aldri få velfungerende markeder med sunn og god konkurranse om kundene, sier Elisabeth Realfsen på Finansportalen.no.

Til tross for fallende pengemarkedsrenter og sterke resultater fra norske banker, tror ikke Finansportalen at bankene vil dele sin økte fortjeneste med kundene uten videre.

– Uansett hva Norges Bank beslutter for styringsrenten må norske forbrukere engasjere seg og aktivt bruke de verktøyene som finnes og forhandlingsmakten de har om de vil ha konkurransedyktige bankbetingelser, oppfordrer Realfsen på Finansportalen.no.

Tar du utfordringen? Da finner du dagens beste lånerente her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer