Få bedre rente eller bytt bank

Finansportalen maner til å bruke forbrukermakten.

Pengemarkedsrentene, eller NIBOR, går nedover. Vil banken dele fortjenesten med deg? Foto: Tuva Moflag
Pengemarkedsrentene, eller NIBOR, går nedover. Vil banken dele fortjenesten med deg? Foto: Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid stor spenning knyttet til Norges Bank rentemøter. Mange tror nemlig at endringer i styringsrenten betyr opptur eller nedtur for lånekunder.

Dessverre er det bare delvis sant.

Prisen på lånet ditt

Styringsrenten i Norge er renten på bankenes innskudd opp til en viss kvote i Norges Bank. Endringer i Norges Banks styringsrente vil normalt ha sterk betydning for bankenes innskudds- og utlånsrenter.

Men det er pengemarkedsrenten (NIBOR) som til syvende og sist bestemmer prisen på boliglånet ditt.

Pengemarkedsrenten er renten banker og kredittinstitusjoner betaler for å låne penger seg i mellom. Kort forklart er pengemarkedsrenten styringsrenten pluss et påslag for risikoen. De senere års turbulens i de internasjonale finansmarkedene har økt dette risikopåslaget. Prisen for penger gikk med andre ord opp.

Bankene har også vært raske til å fremsette denne forklaringen når utlånsrenten ikke settes ned i takt med styringsrenten. Da viser de til at pengemarkedsrenten kan være uendret selv om styringsrenten har blitt satt ned.

Men nå er situasjonen helt annerledes. Styringsrenten har ligget i ro på 1,5 prosent siden mars i år. Pengemarkedsrenten har nemlig gått nedover de siste månedene. Det betyr at prisen på penger har gått ned, og bankenes rentemargin (fortjeneste på lån) har gått opp. Bankene altså tjener mer penger når de opprettholder rentenivået på utlån.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer