Få billigere banktjenester

Ny portal skal gjøre det lettere å finne de beste finansielle tilbudene.

Publisert
Sist oppdatert
- Vi ønsker å være Norges nyttigste verktøyElisabeth Realfsen i Finansportalen


- Når du går inn her og ser hvor mye du har betalt på lånet ditt og ser hvor mye du kunne ha spart, kommer du til å skjerpe deg, sa finansminister Kristin Halvorsen da Finansportalen.no i dag, en smule forsinket, smalt opp på internett.

Her ligger vilkårene som tilbys i 150 banker og 27 forsikringsselskaper. Bak den nye finanskanalen for forbrukere åpnet finansministeren, barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen og Forbrukerrådet nettstedet

- Den nye forbrukerportalen innholder alle norske bankers renter- og gebyrer på de viktigste bankproduktene, sier Finansportalens leder, Elisabeth Realfsen til DinSide.

Elisabeth Realfsen leder Finansportalen.no Foto: Per Ervland
Elisabeth Realfsen leder Finansportalen.no Foto: Per Ervland Vis mer

FINANSPORTALEN.NO

Kommer du til å bruke den nye Finansportalen? (Avsluttet)
Ja, dette er et godt initiativ(88%) 473
Jeg vet ikke hva det er(7%) 37
Nei, jeg er ikke interessert i privatøkonomi(5%) 25
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Den innholder informasjon om vilkår på reise-, villa-, innbo- og bilforsikringer og avkastning på de vanligste verdipapirfondene.

Finansportalen.no skal være en uavhengig informasjonskanal på nett, rettet mot privatkunder i finansmarkedet.

- Dette kommer til å bety skjerpet konkurranse. Det er klart at når en forbruker har sjekket hvor gode vilkår han kan få ett sted, og så ringer sin egen bank og presenterer dette, så vil kanskje banken snu, sa Halvorsen.

All informasjon på ett sted

Både bankene og forsikringsselskapene har, ifølge portalens daglige leder, Elisabeth Realfsen, sett det som hensiktsmessig å inngå samarbeid med den nye portalen. Unntakene er Fokus bank og Handelsbanken som ikke oppgir de flytende boliglånsrentene. Begge disse bankene oppgir at de priser produktene sine individuelt, men vil rette seg etter en forskrift dersom dette vil komme.

- Men dersom finansinstitusjonenes informasjon skulle vise seg å ikke gi tilstrekkelig og oppdatert forbrukerinformasjon, vil vi be om at det lages en forskrift for rapporteringen, sier Realfsen.

Også finansministeren åpner for at en forskrift kan komme – om ikke bankene frivillig samarbeider.

Finansportalen.no vil også samarbeide med ulike medieaktører, blant annet DinSide. Portalen vil levere prisinformasjon til disse, slik at prislistene i media skal være mest mulig fullstendige. Dette setter blant annet en stopper for problemet med banker som uteblir fra rentebarometerne fordi de opererer med hemmelige renter.

Det er i 2007 bevilget seks millioner kroner til dette prosjektet som hører inn under Forbrukerrådets ansvarsområde. I 2008 vil drift og utvikling koste 10 millioner kroner. Det er i dag ansatt fire personer i denne portalen, men blant annet 175 kontaktpersoner i bankene har bidratt med å legge inn data.

Realfsen sier at det er en samfunnsoppgave å sikre forbrukerne gode vilkår på finansielle tjenester.

- Vi ønsker å være Norges nyttigste verktøy, sier Realfsen.

Alle prislister på portalen vil oppdateres daglig.

DinSide kommer med mer informasjon.

AKTUELTVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer