Få et gratis nummer i år!

Selv om båten du eier kun har en kremvisp av en motor, må den få et nummer i det nye Fritids- og småbåtregisteret. Det er imidlertid gratis å registrere båter ut året.

Eier du en slik båt må den registreres. Foto: ukjent
Eier du en slik båt må den registreres. Foto: ukjent Vis mer
Publisert

Toll- og avgiftsdirektoratet regner med at en halv million småbåter i norske farvann er registreringspliktige i det nye Fritids- og småbåtregisteret. Dersom en av disse båtene tilhører deg kan det lønne seg å registrere den i år. Fra neste år truer Finansminister Gudmund Restad med registreringsavgift på 250 kroner for omregistrering og nyregistrering. Dette er ment å dekke driftskostnadene for registeret.

Alle over 4,5 meter

Mange er usikre på om de behøver å registrere båten sin. Dersom du har en seilbåt må du ut med målebåndet for å finne ut om den skal registreres. Er båten kortere enn 4,5 meter, slipper du unna. Men har du montert motor i seilbåten må den likevel registreres. For motorbåter er regelen at alle skal inn i registeret uansett størrelse på båt og motor. Selv den lille jolla med kremvispmotor må derfor få sitt eget nummer!

Nummer og båtkort

Båter som er registrert vil i følge avdelingsdirektør i toll- og avgiftsdirektoratet, Jan-Erik Hunn, motta et nummerskilt med tre bokstaver og tre tall. Første bokstav i nummeret forteller fylkestilhørighet mens resten av nummerene tildeles fortløpende. Nummeret vil, i likhet med registreringsnummer for biler, følge fartøyet hele dets levetid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.