- Få fart på hukommelsen

Glemmer du avtaler og roter bort nøkler? Med noen enkle grep kan du trene deg til bedre hukommelse, mener ekspert.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Langtidshukommelsen har tilnærmet ubegrenset kapasitet.


Skjønt enkelte ting må du bare pugge.

- Du slipper nok ikke unna litt pugging når det gjelder tilfeldige sammensetninger av tall, som pin-koder og personnumre, sier Pål Johan Karlsen.

Han forsker på hukommelse ved Institutt for psykologi, Universitetet i Tromsø, og har skrevet boken "Slik får du bedre hukommelse" som kom for to år siden. I mai slippes boken "Hva er hukommelse".

- Ja, hva er det egentlig?

- Hukommelse er evnen til å lære av erfaring, og det kan skje både bevisst og ubevisst, forklarer Karlsen.

Les også: Gap opp for bedre hukommelse

Kan trenes opp
Ifølge hukommelseseksperten er det både biologiske og genetiske forhold som ligger til grunn for at noen av oss har bedre hukommelse enn andre. Men også personligheten spiller en rolle.

- Nå kan selvfølgelig personligheten også være biologisk og genetisk betinget. Men din egen vilje, pluss dine personlige erfaringer og kunnskaper spiller absolutt en rolle, forklarer han.

- Dette har en hel del med strategi å gjøre, og det kan alle bli bedre på. Det er ingen tvil om at vi kan påvirke våre egne evner til å huske gjennom trening, øvelse, stå-på-vilje og bruk av strategier.

Les også: Bedre hukommelse enn du tror

Gaper over for mye
Karlsen tror at den viktigste grunnen til glemsel er at informasjonen aldri ble kodet godt nok inn fra starten av. Måten vi bruker oppmerksomheten på, er avgjørende, mener han.

- Bare tenk på hvorfor du glemmer hvor du har lagt ting. Noen slipper tingene fra seg i vanvare, på første og enkleste sted, uten å tenke over det. Hvis du har tankene dine et annet sted, bruker du mindre oppmerksomhet på det som skjer rundt deg, her og nå. Hvis du derimot er flinkere til å kode informasjonen inn i hukommelsen, er den lettere å hente den ut senere, sier han, og legger til:

- Vi prøver dessuten å rekke over for mye. Jo mer du skal huske, desto mindre tid blir det til hver enkelt ting. Så det kan være lurt å kutte ned, og heller gå dypere inn i det du gjør.

Les på Lommelegen: Hvor glemsk kan du bli?

- Hjernen filtrerer
Ifølge Karlsen forsøker vi hele tiden å utfordre hjernens begrensninger i forhold til hvor mye vi skal rekke over, og hvor raskt vi skal behandle informasjonen.

Foto: Leif Gabrielsen Foto: Foto: Leif Gabrielsen
Foto: Leif Gabrielsen Foto: Foto: Leif Gabrielsen Vis mer

- Vi kan nok gradvis tilpasse oss større informasjonsmengder og raskere gjennomstrømning av informasjon, men hjernen filtrerer naturlig: Vi tar bare med oss noen få prosent av informasjonen vi bombarderes med hvert sekund. Siden hjernen er så god til å filtrere, betyr det nok at vi unngår "information overload". Det lar seg ikke gjøre å skru av dette filteret, og det skal vi trolig være glade for.

Myter og fakta
- Det finnes mange myter og ordtak om hukommelsen vår, men hvor mye er det egentlig hold i?

- Vel, det er i alle fall ikke slik at hodet etter hvert blir fullt, og at det kommer til et punkt hvor noe detter ut hvis du dytter noe nytt inn! Langtidshukommelsen ser ut til å ha tilnærmet ubegrenset kapasitet. Det er alltid plass til mer! Det er lettere å tilegne seg ny kunnskap hvis du kobler den til noe du kan fra før, så jo mer du lærer om noe, desto lettere blir det å lære enda mer, understreker Karlsen.

- Dessuten er det en myte at du kan lære ved å lytte i søvne. Det hjelper dessverre fint lite å spille av bånd med tyske gloser mens du snorker og sover. Du må nok være ved bevissthet for å lære.

Noen vidunderpille for superhukommelse finnes nok heller ikke. Men pass på at du får nok b-vitaminer og antioksidanter: Blåbærspising kan faktisk hjelpe deg å bevare hukommelsen med økende alder.

Les også: Utdanning gir bedre hukommelse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer