Pensjonssparing

Få full pensjons-kontroll

Bruk sommeren til å bli kjent med hvor mye du har og får i pensjon.

PENSJON: Pensjonen din er delt i tre. I videoen forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye får du i pensjon den dagen du trer ut av arbeidslivet?

Vet du ikke svaret, bør du ikke fortvile, for du er nok ikke alene om å ikke ha full oversikt over pensjonen din.

Likevel bør du ikke slå deg til ro med denne uvissheten, for vet du hva du ligger an til å få, er det lettere å lage en spareplan for tida framover, slik at du får så mye i pensjon som du ønsker.

Og, sommerferien er således en gyllen anledning til å sette seg ned i sola og regne på dine pensjonstall.

Består av tre deler

Pensjonen din består av tre deler:

  1. Den første delen får du fra folketrygden, vårt «felles forsikringsselskap», som utbetales så lenge du lever. Hvor mye du har jobbet og tjent, vil påvirke hvor mye du får, så du kan også øke folketrygden ved å jobbe lenger.
  2. Neste del kommer fra arbeidsgiver. Hvor mye de sparer for deg, bestemmer arbeidsgiveren din, men det spares likt til alle som jobber samme sted, og loven sier at de må spare mellom to og sju prosent av lønna di. Denne prosenten bør du følge med på, for hvor mye som spares for deg, påvirker i stor grad hva du vil få i pensjon.
  3. Helt til sist, men minst like viktig, er egen sparing. Mange ser at det de får fra folketrygden og arbeidsgiver ikke gir dem nok å leve av når de slutter å jobbe, for du går tross alt ut i en «evig ferie» og kan endelig gjøre det du vil.

- De to første delene av pensjonen din utgjør i snitt 50 til 60 prosent av lønna du har i dag, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside, og legger til:

- Husk at det er like store forskjeller på hva vi får i pensjon som hva vi tjener. Derfor er det å sjekke norskpensjon.no for å se hvor mye pensjon du kommer til å få.

Får du egen pensjonskonto?

Den store pensjonsnyheten i år er egen pensjonskonto (EPK).

I februar ble pensjonskontoen nemlig tilgjengelig for rundt 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor, slik at de nå kan samle all pensjonsopptjeningen sin fra innskuddspensjonsordninger på én konto.


Som tallet over indikerer, er det imidlertid ikke alle som får EPK. De som ikke er omfattet, er offentlige ansatte og ansatte i private bedrifter med ytelsespensjon og hybridordning, samt nordmenn som har flyttet til utlandet og de over 180 000 som er helt arbeidsledige.

De som ikke får EPK bør faktisk være ekstra påpasselige for å unngå at pensjonen deres «spises opp» av høye kostnader og gebyr, ifølge spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

Det er nemlig slik at selv om du jobber i det offentlige, er hjemmeværende, arbeidsledig eller av en annen grunn ikke får EPK, kan du ha gamle, dyre pensjonskapitalbevis fra tidligere jobber i privat sektor.

Her kan du leser mer om hvordan du lager din helt egne pensjonskonto:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer