Få gaver til 3.000- av sjefen

SKATT: Har du lagt ned en ekstra innsats i år kan sjefen gi deg en fortjent julegave. Men hvor mye kan du få før futen krever en bit av kaka?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sjefen kan gi deg en gave til 500 kroner uten at du må skatte av den. Men pass på så dere ikke går i skattefella. Skattefritaket gjelder kun for gaver i form av gjenstander. Gir arbeidsgiveren deg 500 kroner i knitrende sedler, regnes det som lønn og du skal skatte av beløpet.

Verdi: 500 kroner

Hvis verdien av gaven utgjør over 500 kroner, skattlegges det overskytende.

Du kan også få gaven som penger dersom de brukes til å kjøpe en gjenstand, men da må du ikke glemme å gi sjefen kvittering for gaven du kjøper. Siden dette gir litt mer papirarbeid for sjefen, velger de fleste å gi en gave i stedet.

Hvis ikke arbeidsgiveren har noen gode gaveidèer, ender det ofte med et gavekort på hele beløpet. NB: Gavekortet må ikke kunne veksles inn i kontanter. Dersom det er tilfellet vil gaven bli skattepliktig.

Vinmonopolets gavekort er et alternativ.

Men det er fakstisk mulig å få en gave til et høyere beløp. Slik gjør du det:

Verdi: 2.500 kroner

Den skattefrie maksgrensen for alle arbeidstakerne er altså en gave på 500 kroner i løpet av inntektsåret. Men sjefen kan også premiere ansatte som kommer med gode forslag til forbedring av organisasjonen, eller arbeidsmetodene i bedriften.

Trikset er altså å komme med et forslag om forbedringer.

Forslagene bør være forholdsvis seriøse, men i følge ligningskontorenes bibel - Lignings-ABCen, trenger du ikke å komme med noen omfattende begrunnelse.

Eksempler:

  • Be om bedre stoler og hjelpemidler for å redusere sykefravær grunnet slitasjeskader

  • Be sjefen om å kutte ut fasttelefonene på jobben, og utstyre de ansatte med mobiltelefoner. Teleselskapene kan tilby gratis tellerskritt på interne samtaler i arbeidstiden, samtidig som bedriften vil kunne slippe de faste utgiftene på fasttelefonifronten.
Husk at hensikten med premieringen er å få inn tips som skal forbedre arbeidssituasjonen. Arbeidsgiveren kan altså gi deg en påskjønnelse for godt forslag, selv om han ikke er forpliktet til å følge forslaget ditt.

I følge Lignings ABCen kan gaver gis etter flere alternativer til samme skatteyter hvert eneste år. Dette betyr at du skattefritt kan bli den heldige vinner av gaver til en samlet verdi av 3.000 kroner hvert eneste år.

Men julegaver er ikke alt – trykk her for å se de skattefrie jubileumsgavene


Betingelser

  • Bedriften må ikke utgiftsføre pengene de bruker til premien eller gaven
  • Det må være en generell ordning i bedriften. Alle arbeidstakerne må altså få julegave til 500 kroner, eller ha lik mulighet til å være med på premieringsordningen.
  • Forslaget trenger ikke å bli fulgt, men arbeidsgiveren må kunne dokumentere at alle på arbeidsplassen har kunnet fremme forslag. Forslagene bør derfor arkiveres.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer