Få gratis advokat

Hvert år blir det dyrere å få en sak fram for det norske rettsvesenet. Sist i den lange rekken av dyre ordninger for egenbetaling kommer nå egenandelen for fri rettshjelp.

Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet mye om den gallopperende økningen i offentlige gebyrer for å få en sak prøvd for retten. Og i morgen, fredag den 17. desember, fatter sannsynligvis Lagtinget endelig vedtak om å gjeninnføre egenandeler på fri rettshjelp fra nyttår.

Alle personer med årsinntekt over 100.000 kroner må fra nyttår betale for den første advokattimen. Satsen som skal betales er den offentlige salærsatsen, som for tiden er på 770 kroner.

Skulle saken måtte føres for en domstol, øker egenandelen til 25 prosent av kostnadene, begrenset oppad til 3.860 kroner (fem ganger den offentlige salærsatsen).

Skuffet advokatstand

Advokatforeningen er blant dem som reagerer på at partiene på Stortinget, med unntak av SV og Ap, har støttet regjeringens forslag.

- Advokatforeningen vil sterkt beklage at stortingsflertallet nå har godtatt gjeninnføringen av egenandeler på fri rettshjelp, sier generalsekretær Merete Smith. - For de svakeste gruppene er selv et lite beløp penger man ikke har. Fri rettshjelp er derfor svært viktig, fordi det kan være avgjørende for å sikre tilgangen til domstolene. Det er dette som kalles access to court. Vi vet at det i realiteten er grupper i vårt samfunn som kan bli forhindret fra å få rettshjelp når egenandelen nå gjeninnføres. Det har også vært mange undersøkelser som viser at dette er grupper med store uløste rettsproblemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer