Få gratis praktikant

SMÅ BARN: Mange barn, stor bolig og null barnehageplass? Kjøp deg mer fritid med praktikant. Har du flere barn vil du omtrent gå i null med dagens mulighet for statssubsidiert tjenerskap.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Noen velger å ansette en vaskehjelp for å få unna storsjauen, andre drømmer om å skaffe seg en praktikant som kan passe barna mens de er på jobb.

Spørsmålene er likevel mange:

  • Hvor finner du praktikanten,

  • hvor mye koster det, og ikke minst

  • hvordan gjør du det lovlig?
Fortsatt er det dessverre slik at de fleste velger å lønne praktikantene sine svart - men fortvil ikke, det er fullt mulig å gjøre det hvitt også.

Å finne gode praktikanter er ofte det største problemet. Vår erfaring er at de fleste finner sine utvalgte gjennom kjente, eller via annonser i avisene.

Slik finansierer du praktikanten

Få gratis praktikantIfølge våre kilder ligger en praktikantlønn på mellom 3.500 til 6.000 kroner i måneden. I tillegg kommer altså gratis kost og losji. Det høres kanskje mye ut, men for deg som har to barn kan faktisk kontantstøtten betale hele gildet. Per i dag er nemlig kontantstøtten på 3.000 kroner, per barn - per måned.

Kontantstøtten gis til foreldre med barn mellom ett og tre år, og som ikke går i barnehage med statsstøtte. (Husk at deltidsplass i offentlig barnehage kan redusere kontantstøtten.)

Har du to barn i rett alder vil du altså få utbetalt 6.000 skattefrie kroner i måneden, noe som tilsvarer en praktikantlønn i det øvre sjiktet. Det er ikke noe krav om at foreldrene må være mer sammen med barna for å få kontantstøtte. Du har krav på kontantstøtte uansett om du er hjemmeværende, bruker vanlig dagmamma, eller ansetter praktikant.

Fakta:

Kontantstøtten gis per barn og er den samme enten barnet lever sammen med bare den ene av foreldrene eller begge. Bruker dere ikke barnehage i det hele tatt er kontantstøtten i dag 3.000 kroner per måned per barn. Har du to eller tre barn blir altså kontantstøtten på henholdsvis 6.000 eller 9.000 kroner per måned.

Økning i kontantstøtten: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2003 å øke satsen for full kontantstøtte med 657 kroner i måneden fra 1. august. Samlet sett blir utbetalt full kontantstøtte 39.285 kroner per barn i 2003.

Fra samme dato foreslås småbarnstillegget avviklet. Den økonomiske situasjonen for de som mottar full kontantstøtte vil derfor være uendret.

Med kontantstøtte for to barn vil du altså kunne dekke hele månedslønnen til praktikanten, samt utgiftene til strøm, vann og ekstra måltider.

Er du nå så heldig at du har en hybel eller en liten leilighet tilgjengelig, kunne du selvfølgelig fått en skattefri leieinntekt i stedet. Her må du altså vurdere hva som er viktigst for deg.

Gjør det hvitt

I praksis jobber de fleste av landets praktikanter svart. Praktikantene tror de sparer penger, og foreldrene/arbeidsgiverne tror det er for vanskelig å være formelle arbeidsgivere.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ikke bare er det ulovlig - begge parter tar også feil.

Praktikanter som jobber svart vil ofte være den tapende part om de blir syke, eller kommer i konflikt med arbeidsgiverne. I tillegg har reglene for praktikanter blitt langt enklere å forstå - foreldrene kan altså ikke lenger skylde på skjemaskrekk.

Det store problemet tidligere var at du måtte betale arbeidsgiveravgift når du ansatte praktikant. Arbeidsgiveravgiften er opptil 14,1 prosent (riktignok noe lavere i utkantstrøk) og ga foreldrene ekstra papirarbeid.

Også dette skjemaveldet slipper du i dag.

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer