Boliglån

Få maks ut av ekstrabetalingen

Betaler du ekstra på boliglånet ditt, er det én viktig ting du må sjekke etterpå. I verste fall kan besparelsene dine bli langt fra så store som du tror.

GJELDFRI: Jo fortere du betaler ned boliglånet, desto billigere blir totalsummen din. I saken under kan du lese mer om hvor store utslag det kan gi hvis lånet justeres «feil» etter en ekstraordinær innbetaling. Foto: Shutterstock/NTB.
GJELDFRI: Jo fortere du betaler ned boliglånet, desto billigere blir totalsummen din. I saken under kan du lese mer om hvor store utslag det kan gi hvis lånet justeres «feil» etter en ekstraordinær innbetaling. Foto: Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig rådet vi i Dinside deg til å legge inn en ekstraordinær innbetaling på boliglånet ditt om mulig, ettersom rentenivået fortsatt er lavt, men er ventet å øke utover høsten.

Ved å betale ekstra på boliglånet kan du nemlig spare titusenvis av kroner i rentekostnader.

Kortere løpetid, eller lavere månedspris?

Det er imidlertid viktig at du passer på én ting dersom du betaler ekstra og vil spare mest mulig på totalsummen du betaler på lånet:

Sjekk om banken justerer nedbetalingstid eller månedsbetalingene dine automatisk når du betaler ekstra.

Fører ekstrabetalingen til at nedbetalingstida på lånet blir kortere, kan du slappe av, for da sparer du aller mest.

Justerer de månedsavdragene, derimot, og lar nedbetalingstida være like lang som før ekstrabetalingen, bør du kontakte banken og endre dette - såfremt du har råd til å betale det samme på lånet hver måned.

FERIEPENGER TIL LÅN: Kanskje har du ikke brukt alle feriepengene i år og kan bruke restene til å betale ekstra inn på boliglånet? Forbrukerøkonom Thea Olsen kommer med flere råd til bruk at ferielønna du har til overs. Vis mer

Utgjør stor forskjell

For å vise hvor mye regnestykket endrer seg for lånekunder ut fra om nedbetalingstid eller månedsavdrag justeres etter ekstraordinær innbetaling, har Dinside satt opp noen eksempler:

Utslag etter ekstrabetalinger

Lånedetaljer Utgangspunkt Etter ekstrabetaling på 300 000,- og justering av månedsbeløp Etter ekstrabetaling på 300 000,- og justering av nedbetalingstid
Boligverdi3 000 000,-3 000 000,-3 000 000,-
Lånebeløp2 000 000,-1 700 000,-1 700 000,-
Effektiv rente1,40 %1,40 %1,40 %
Nedbetalingstid20 år20 år16,5 år
Månedsbeløp9550,-8118,-9550,-
Totalpris gjennom hele låneperioden2 292 015,-1 948 213,-1 900 000,-

Merk at beløpene i tabellen er rundet av.

Som du kan se av beregningene i tabellen over, er det klart mest å spare på å justere ned hvor lenge lånet varer framfor å betale mindre hver måned etter at du har lagt inn en større ekstrabetaling.

- Dette skyldes at når betaler du boliglånsrenter over kortere tid, blir totalsummen på lånet lavere, forklarer forbrukersjef Carsten Pihl i Huseierne til Dinside.

Ulik praksis hos bankene

Mange banker justerer automatisk nedbetalingstida på boliglånet hvis det betales inn ekstra, mens andre setter heller ned de månedlige innbetalingene automatisk.

Flere banker gir samtidig kundene mulighet til å justere lånet slik de vil, altså enten nedbetalingstida eller månedsbetalingene, men dette krever at kunden spør om hva som skjer med lånet etter ekstrabetalingen, og eventuelt ber banken gjøre den justeringen kunden helst foretrekker.

DNB er én av bankene som justerer ned månedsbeløpene til kundene dersom de betaler ekstra på boliglånet, og dersom kundene heller ønsker at løpetiden skal bli kortere som følge av ekstrabetalingen, må de kontakte banken og gi beskjed om dette.

- Grunnen til at vi ikke justerer løpetiden automatisk når kundene betaler ekstra på boliglånet, er rett og slett fordi vi opplever at ikke alle kunder ønsker dette. Derfor må de ta et aktivt valg hos oss, begrunner kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB overfor Dinside.

- Hvorvidt det lønner seg mer å justere løpetid framfor avdrag er et litt komplisert regnestykke. Selvfølgelig blir lånet totalt sett billigere jo kortere det varer, mens på den annen side kan smarte investeringer med pengene du får til overs hver måned gi god avkastning også, fortsetter han.

AVKASTNING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine på konto med lav rente. Video: Stig Fiksdal Vis mer

- Viser at kundene må passe på

Pihl i Huseierne synes ikke noe om at noen banker ikke justerer nedbetalingstiden automatisk når kundene betaler ekstra på boliglånet.

- De burde i utgangspunktet holde månedsbeløpene og justere nedbetalingstiden, men aller helst burde kundene fått mulighet til å velge uten at noe går automatisk, sier Pihl.

- Dette viser bare at bankkundene må passe godt på og sjekke at de får de beste betingelsene, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer