Få maks ut av feriepengene

Nå er de her, men hvordan bruke dem smart?

Klart du skal kose deg i ferien, men det er lov å være litt økonomisk. Foto: Colourbox.com
Klart du skal kose deg i ferien, men det er lov å være litt økonomisk. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke tipset vi om smart bruk av feriepengene, men "hva med oss som faktisk har tenkt å bruke dem på ferie?", undret en leser. Her får du tips om hvordan du får litt ekstra ut av feriepengene dine.

Lag et budsjett

Hvis du planlegger hvor mye penger du har tenkt å bruke i ferien, er det vanskeligere å overskride dine egne grenser. Sett opp et enkelt budsjett for løpende inntekter og utgifter i løpet av sommermånedene. Husk at de fleste av oss ikke får utbetalt lønn i juli, men først i august. Ikke glem å regne med de vanlige løpende utgiftene på hus og bil selv om det er ferie. Boliglånet skal fortsatt betales. Her kan du få hjelp til å lage ditt eget budsjett.

Når du setter opp feriebudsjettet, kan det hende du glemmer å regne med kostnader som transport til og fra flyplassen, moms og turistskatt. Les alt om de skjulte feriekostnadene her.

Lei ut boligen i ferien

Du kan betjene boliglånet ditt og samtidig tjene noen kroner på å leie ut boligen din i ferien. I populære områder kan faktisk leieprisen overgå fellesutgiftene, men uansett er leieinntekter på bolig med på å gjøre ferien litt billigere.

Hvis du vil slippe å betale skatt av leieinntektene, må du passe på at leieperioden er kortere enn et halvt år, og at du selv bor i boligen resten av året. Dette er sjelden noe problem når det er snakk om ferieutleie. Reglene ble strammet inn fra 1. januar 2008: Hvis leieinntektene er på 20.000 kroner eller mer, må du betale skatt (28 prosent) av hele beløpet uansett om du leier ut mindre enn et halvt år.

Lev billig i ferien.

Foto: Morten Bjarthof/VisitDenmark Foto: Morten Bjarthof/VisitDenmark Spesielle betingelser
Lev billig i ferien.

Foto: Morten Bjarthof/VisitDenmark Foto: Morten Bjarthof/VisitDenmark Spesielle betingelser Vis mer


Bytt bolig i ferien

Leie ut er én ting, men hva med å bytte bolig med noen som bor i det landet du ønsker å feriere? Boligbytting har blitt en populær ferieform fordi det er spennende og kan gi deg en nesten gratis ferie. Du overlater husnøkkelen din til det engelske kunstnerparet og overtar deres kreative studioleilighet i London. Boligbytting er basert på tillit, men fungerer fint for mange. Les mer om boligbytting her.

Utnytt sommersalget

Kanskje trenger både du og resten av familien en ny sommergarderobe, men det er mye å spare på å vente til sommersalget starter. Mange butikker er allerede igang med salget, og innen slutten av juni garanterer vi SALG, SALG og SALG i butikkvinduene.

Husk at noe av det du trenger, kan være billigere der du skal feriere. Badehåndklær, shortser og t-skjorter finner du overalt. Og hva med å vente med å kjøpe designersolbrillene til du kommer utenlands? Den sterke kronekursen gjør det gunstigere å handle i Storbritannia og euro-landene, og skal du til USA, bør du i hvert fall vente med handlingen. Nå sparer du mye penger på dollar-shopping.

Reis dit det er billigst.

Det kan lønne seg å reise til land som har svakere valuta enn Norge. Da får du mer for pengene enn du ellers ville gjort. Her finner du de beste valutalandene akkurat nå. Hvis du har lite penger, er det imidlertid aller lurest å reise til land hvor det er billig å leve. Hvis du vil feriere i Europa, er det fortsatt øst som er billigst. Ifølge Statens reiseregulativ får du rimeligst kost og losji i Serbia, Bosnia og idylliske Montenegro. Bulgaria og Spania er også relativt billige ferieland. Storbyer er som regel dyre reisemål. Her ser du hvor det er dyrest å feriere.

Reis når det er billigst

Selvfølgelig er det dyrest på Gran Canaria midt i fellesferien. Har du mulighet til det, bør du absolutt legge ferien din utenfor de helt store ferietidspunktene og unngå skoleferien hvis du kan. Skal du slippe billigst mulig unna, bør du legge ferien din til mai og begynnelsen av juni, samt i slutten av august. For billig ferie i vinterhalvåret, er begynnelsen av desember ditt sikreste stikk for lave reisepriser. Her er de billigste reisetidspunktene.

Kjøp restplassbilletter

Er du av den spontane typen som ennå ikke har kjøpt feriebillettene, finnes det fortsatt noen gode tilbud. Restplass.no er et godt sted å begynne å lete. Er du villig til å reise uspesifisert, kan du også finne gode tilbud hos de ulike reiseoperatørene. Solfaktor.com sammenligner charterreiser fra samtlige nordiske charteroperatører. Oppdaterte restplasser finner du også med vår egen søkemotor.

Har du reisemålet klart, men lurer på når det er aller billigst å dra? Da kan du gå inn på flybilligst.com. Nettstedet samarbeider med Sterling, Widerøe, Norwegian, Travellink, TravelPartner og British Airways, og gir deg en graf som viser nøyaktig hvilke datoer som har de billigste billettene til ditt reisemål.

Ikke ring deg blakk fra utlandet

Det er kjedelig å komme hjem fra en økonomisk ferie og få en sjokkregning i posten. Derfor oppfordrer vi våre lesere til å sjekke hvor mye det koster å ringe i utlandet med mobilen. Mobilregningen kan du redusere året rundt. Finn abonnementet som passer best for deg med vår mobilkalkulator.

Finn en bedre bank

Er du sikker på at banken din gir deg den beste renten på sparepengene dine? De beste innskuddsrentene finner du her.
Og betaler du kanskje mer enn nødvendig på lånet ditt? Her er listen over boliglånsrenter. Før du reiser på ferie bør du også undersøke hvor mye banken din tar i gebyrer for bruk av kort i utlandet.

Selg reisereportasjer

Kanskje har du nok med å passe på barna på stranden, men går du med en liten skribent i magen, finnes det en del redaksjoner som er interessert i reisereportasjer. Vårt beste tips er å skrive om nyoppdagede reisemål eller velge et tema som kan by på noen overraskelser. Her er noen tips til reiseskribenten.

Her finner du alltid smarte tips om billig ferie.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer