Få maten til å strekke seg

Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn kaster mat 800.000 tonn mat, ifølge flere anslag. Ifølge Grønn hverdag utgjør verdien av maten vi kaster kaster er utrolige 10 milliarder kroner.

Det vil si at hver eneste av oss nordmenn kaster mat for 2.173 kroner per år. Statens institutt for forbruksforsknings standardbudsjett viser at det er omtrent det samme som en voksen mann bruker på mat i løpet av en hel måned. En familie på fire sparer dermed raskt inn de siste årenes rentehopp ved å lage en økonomiplan for kjøkkendriften.

Renta opp: Kutt disse postene

Globale konsekvenser

Bruk mikseren til å lage smoothie av frukt- og yoghurtrester eller suppe av modne tomater. Garantert penger å spare! Foto: Colourbox
Bruk mikseren til å lage smoothie av frukt- og yoghurtrester eller suppe av modne tomater. Garantert penger å spare! Foto: Colourbox Vis mer


Du synes kanskje moren din var dum da hun oppfordret deg til å spise opp maten og tenke på de fattige barna i u-land. Nå får hun støtte av statsminister Gordon Brown. Han mener at de rike landenes enorme sløsing med mat, bidrar til å presse matprisene oppover - til ulempe for de land hvor innbyggerne har mindre disponible midler enn hva man har i Europa. I Storbritannia, peker han på, kastes det utrolige fire millioner tonn mat årlig. Det tilsvarer at hver britiske husholdning kaster mat for 4.160 kroner per år. Han ønsker seg en plan der man fjerner den unødvendige etterspørselen etter mat.

FN har beregnet at matvareprisene har steget med 40 prosent det siste året.

Dermed er ikke bare din lommebok som rammes hardt av at at du kaster maten.

Klimaperspektiv

Den statlige britiske informasjonskampanjen Love food hate waste, trekker også frem klimaperspektivet når de nå slår et slag for at folk ikke bør kaste mat. De anslår at 20 prosent av klimagassene som Europa produserer, kommer fra produksjon og frakt av mat.

Slik får du god økonomi på kjøkkenet

Grønn hverdag i Norge og Love food hate waste i Storbritannia, henter frem de gode gamle husmortriksene.

 • Få oversikt: Hva har du egentlig har i skapene. Sørg for å får brukt opp varene før varene går ut på dato. Planlegg også innkjøp og matlaging gjerne for en uke
 • Porsjoner: Store forpakninger er et problem for små husholdninger. Dette problemet knekkes ved å dele opp brød, frosne grønnsaker og lignende i små pakker og fryse dem ned. Lær deg å lage den maten husholdningen din faktisk spiser - med mindre du ikke har planlagt å lage risotto av dagens ris i morgen.
 • Lær deg husstell: Lær deg hvordan mat oppbevares på best mulig måte. Kutt for eksempel stilken på gulrøttene. Grønnsaker som har blitt litt myke, blir fort sprø og friske etter et bad i kaldt vann. Epler og tomater holder seg best i kjøleskap.
 • SLIK BRUKER DU RESTENE

  Gammelt brød/loff: Kan bli til arme riddere eller gi mer mat til gaspachoen (kald tomatsuppe).
  Fisk: Kan bli til fiskegrateng eller gammeldags fiskegrateng.
  Rekeskall Rekeskallet kan kokes i 15 minutter, og blir da til fiskekraft som kan brukes til andre middager eller til fiskesuppe.
  Kjøtt- og fiskeavskjær: Avskjær kokes (fisk for seg, kjøtt for seg) sammen med grønnsaker, krydder og vin (for fisk).
  Kylling og kjøttrester: Går godt i en risotto eller paella senere.
  Risgrøt: Barnefamilier som spiser lørdagsgrøt kan forvandle rester til rislapper til søndagsfrokost eller til riskrem til søndagsdesserten.
  Kjøtt- og grønnsaksrester Blir til fint fyll i paier.
  Yoghurt: Bland begere du ikke har lyst på i en mikseren sammen med frukt og du har en glimmers smoothie.


  Kilder: Grønn hverdag, Love Food Hate Waste

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer